Les mares soles alcen la veu contra la llei: "Ens discrimina"

Les mares soles alcen la veu contra la llei: "Ens discrimina"
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La llei de famílies que el Govern va reactivar ahir per al seu enviament al Congrés contempla diverses millores per a les famílies monoparentals però tan "insuficients" que, segons les associacions que representen aquestes llars, conformades sobretot per mares soles (el 81%), la norma serà "discriminatòria" si tira endavant en els termes que ha sigut aprovada pel Consell de Ministres.

El principal dèficit és que la norma equipara les famílies amb un sol progenitor i dos o més fills a les famílies nombroses, perquè gaudeixin dels mateixos beneficis fiscals i ajudes, cosa que beneficiarà 300.000 llars, però deixa fora els que tenen un sol fill, que són el 70% dels monoparentals. I no permet a les mares i pares sols acollir-se a un doble permís per naixement, de 32 setmanes, de manera que els seus fills no es vegin discriminats davant les famílies biparentals, que sí que tenen aquelles 32 setmanes de cures paternals, ja que cada progenitor pot acollir-se a 16 setmanes després del naixement. En l’actualitat, només obtenen les 32 setmanes aquells progenitors solters que aconsegueixen aquest dret en els tribunals.

Notícies relacionades

Una croada

Davant d’això, durant la legislatura passada, quan es va gestar la llei de famílies, les mares soles van iniciar una croada per aconseguir tots dos drets, però la seva reivindicació ha caigut, de moment, en sac foradat. El Govern no ha introduït amb prou feines canvis en l’avantprojecte de la llei de famílies a fi d’accelerar-ne la tramitació, ja que així no s’han d’obtenir, de nou, els informes dels òrgans consultius. Els canvis s’inclouran, via esmenes, ja al Congrés. I fonts de Drets Socials informen que si algun grup presenta, via esmenes, les demandes de les mares soles per ampliar la protecció a les famílies amb un sol fill o doblar els permisos per naixement, Sumar les "recolzarà".