El pediatre a casa

«L’hospitalització a casa és el nostre projecte estrella d’humanització», diu la doctora Carsi 

La Vall d’Hebron estrena el seu servei d’hospitalització domiciliària de nens, el «futur» de l’atenció pediàtrica, segons els seus sanitaris. La telemedicina permet a pacients com el Bruno, de 10 anys i amb fibrosi quística, estar ingressat a casa: «L’hospital et consumeix», explica.

El pediatre a casa

B.P.

2
Es llegeix en minuts
B.P.

Està jugant amb la tauleta quan els periodistes entren a casa seva. En algun moment els ensenya la seva destresa amb el cub de Rubik: "Ho faig en menys d’un minut", diu, orgullós. El Bruno és un nen de 10 anys que té fibrosi quística, una malaltia pulmonar crònica comuna en nens i adults joves. El Bruno viu amb la seva mare, Irene Atienza, al Masnou (Maresme), i a les espatlles acumula un llarg historial d’ingressos a l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona). Aquest centre sanitari, el més gran de Catalunya, ha estrenat, aquest mateix hivern, el seu nou servei d’hospitalització a domicili de pacients pediàtrics, que evita els ingressos i les llargues estades a l’hospital. No seria possible sense la telemedicina.

"A casa fem cures complexes, teràpia amb oxigen, tractaments endovenosos, analítiques i fins i tot ecografies. Ho fem tot igual que a l’hospital, l’única excepció són les proves radiològiques, diu Antonio Moreno, cap del Servei de Pediatria. Aquesta iniciativa respon a la Carta Europea dels Drets dels Nens Hospitalitzats, que defensa que els nens no estiguin hospitalitzats si no és "absolutament necessari" i que, en cas d’estar-ho, rebin l’alta "tan aviat com sigui possible".

Un mes ingressat

El Bruno té una infecció bacteriana, fa dues setmanes que no surt de casa i encara en té dues més per davant. Però cada dia un equip de dos pediatres i una infermera es desplaça fins a casa seva. A més a més, han ensenyat a la mare a utilitzar una bomba-xeringa portàtil que serveix per administrar l’antibiòtic tres vegades al dia. I també fan videotrucades.

"Al Bruno li van detectar, amb només dos mesos, fibrosi quística. Des d’aleshores, cada dos o tres mesos li fan cultius i ara li han trobat un bacteri", explica la mare, la Irene, des del menjador de casa.

Però ara, per primera vegada, han ingressat el nen a casa seva. "L’hospital et consumeix a tots els nivells. Et vas debilitant. Aquí ell és al seu espai, al seu entorn i amb el seu menjar", diu la Irene. Amb suport mèdic, afirma, "no és difícil" fer funcionar la bomba-xeringa. "La sensació és que estàs acompanyada en tot moment. Tinc atenció mèdica de 8 a 20 hores", assegura. Aviat el Bruno tindrà un professor domiciliari, que vindrà cada dia a impartir-li classes.

Només pacients estables

"Per fer un ingrés domiciliari és imprescindible la telemedicina", assegura Ariadna Carsi, pediatre de l’equip d’Hospitalització a domicili Pediàtrica de la Vall d’Hebron. "Els pacients estan més còmodes a casa i no es trenca el nucli familiar", afegeix. Tot i així, no qualsevol pacient pot ser ingressat a casa. Només ho fan, en el cas dels nens, dos tipus de pacients: els respiratoris (bronquitis, bronquiolitis, els que necessiten oxigenoteràpia) i els que estan seguint tractaments antibiòtics. "Sempre han de ser pacients estables", afegeix la infermera Alba Martínez, que també forma part de l’equip. "L’hospitalització a domicili és el nostre projecte estrella d’humanització. Un nen, tret que sigui estrictament necessari, no ha de ser a l’hospital", reivindica la doctora Carsi.

Notícies relacionades

Des del novembre, la Vall d’Hebron ha ingressat a la seva llar més de 100 nens. Ha permès, entre altres coses, que molts petits poguessin passar l’últim Nadal a casa, destaca l’altra pediatra del servei, Laia Martínez.

A més, els pacients, asseguren les sanitàries, es recuperen "millor" perquè tenen "més llibertat de moviment". Les mateixes sanitàries són les que "capaciten" les famílies per utilitzar les màquines a les seves respectives cases.