Anar al dentista a Anglaterra, un drama

Els inassumibles temps d’espera han provocat que un 10% dels ciutadans optin per fer-se extraccions a casa o utilitzar cola.

Anar al dentista a Anglaterra, un drama

Lucas font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Accedir a una consulta amb el dentista s’ha tornat missió impossible a Anglaterra. Un problema que ve de lluny, però que ha tornat a saltar al debat públic aquest mes després que centenars de persones fessin cua durant dies davant una nova consulta, a la ciutat de Bristol, per aconseguir una cita.

El centre mèdic va registrar 1.500 persones en tot just dos dies, mentre a l’exterior els agents de policia miraven de posar ordre per controlar una situació que ha posat en evidència les dificultats que milers de britànics tenen per accedir a aquest servei, finançat per la sanitat pública.

El país compta actualment amb 24.151 dentistes, prop de 500 menys que abans de la pandèmia, segons dades del Servei Nacional de Salut d’Anglaterra (NHS, en les seves sigles en anglès). Aquest descens, sumat a l’augment de la població en els últims anys, ha provocat la creació dels anomenats "deserts dentals", zones en les quals resulta pràcticament impossible aconseguir una cita i en les quals els temps d’espera són inassumibles. A Bridlington, una ciutat costanera del nord del país, alguns pacients denuncien esperes de fins a nou anys per ser atesos, segons la BBC.

La situació ha provocat fins i tot que algunes persones mirin de solucionar els seus problemes bucodentals a casa. Segons una enquesta publicada per YouGov a mitjans de l’any passat, prop d’un 10% dels britànics han optat per remeis casolans en algun moment. Més d’un terç asseguren haver intentat extreure’s les seves pròpies dents o haver mirat de posar-se empastaments amb productes de bricolatge. Altres pràctiques habituals són l’ús de cola per fixar dentadures postisses, utilitzar orina per combatre infeccions o llimar dents trencades.

Escàs finançament

Notícies relacionades

A més de la falta de professionals, ha sigut l’escàs finançament el que ha provocat una saturació del servei. En aquest sentit, el pressupost assignat a les consultes odontològiques a Anglaterra s’ha mantingut al voltant dels 3.100 milions de lliures anuals (3.600 milions d’euros) en l’última dècada, la qual cosa ha suposat una reducció real de 525 milions de lliures en l’assignació pública, segons un informe de l’institut d’investigació Nuffield Trust publicat el desembre passat.

El Govern britànic ha anunciat un augment de 200 milions de lliures a la partida pressupostària per mirar de solucionar el problema. El pla inclou el pagament de primes de 20.000 lliures per a fins a 240 professionals que decideixin traslladar-se a les zones més colpejades per la falta d’especialistes.