Jardiners experts en sequeres
L’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient prepara els futurs gestors forestals i paisatgistes d’un món immers en plena crisi climàtica

L’Institut Rubió i Tudurí va ser fundat el 1933 amb el nom d’Escola Municipal d’Aprenents Jardiners i l’objectiu de preparar joves per al Servei Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona. Més de 90 anys després, l’escola, recentment reconvertida en Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient de Barcelona en el marc de l’estratègia de grans centres integrats i especialitzats de la nova formació professional a Catalunya, continua formant futurs jardiners, adaptant-se, ara, a la sequera.
"Tot això que veus ho reguem amb l’aigua que recollim de la pluja, que emmagatzemem sota els nostres peus", explica Josep Ramon Domingo, director d’aquest institut que no només disposa d’un gran dipòsit d’aigües pluvials que els permet continuar amb la seva formació malgrat les restriccions en vigor, sinó que té també plaques solars a la teulada. "Aquí no només formem treballadors més sostenibles, sinó que demostrem que és possible fer-ho", afegeix el director, una ment inquieta.
Dipòsits per al bany
"¿Veus aquest bany?", diu assenyalant-ne un. "Gairebé tots els banys dels instituts són així. Piques enganxades a la paret i res a sota. No són com les de les cases, que tenen armaris per guardar tovalloles o sabons. La meva idea és dissenyar un dipòsit per sota de les piques i una canalització que porti l’aigua directament a les cisternes. Un disseny senzill que es podria aplicar en moltíssims centres", relata Domingo.
El director explica amb orgull el llarg llistat de formacions que ofereix el centre: quatre cicles formatius de grau mitjà, quatre de grau superior, tres programes de formació i inserció (PFI) i un itinerari formatiu específic (IFE). D’Auxiliar de Jardineria i Vivers (un PFI) a tècnic superior en Gestió de l’Aigua. De Jardineria i Floristeria (en grau mitjà) a tècnic superior en Educació i Control Ambiental.
Les realitzen a dues seus. Una a Barcelona, on va néixer, en un nou local al barri del Bon Pastor; i una segona al camp, a Santa Maria de Martorelles, on tenen fins i tot gallines, ja que ofereixen un IFE en Auxiliar en Cura d’Animals i Espais Verds. Espais a mitja hora amb cotxe, tot i que funcionen com un sol centre.
Notícies relacionadesNo hi ha alumnes d’un o de l’altre, sense un sol alumnat que assisteix a classes teòriques i pràctiques –l’essència aquí– en els dos centres. "Una de les nostres grans preocupacions és lluitar contra l’ecoansietat que pateixen els joves. Està bé que siguin conscients i responsables, però just aquí el que fem és treballar per un món més sostenible i demostrar que hi ha alternatives, que la tecnologia pot ajudar-nos", assenyala Mariona Pagès, cap d’estudis.
N’hi ha prou amb passejar per la seu del centre al Bon Pastor per trobar aquestes alternatives. Un dels molts projectes dels quals parlen amb especial il·lusió és el dels arbres d’altres Mediterrànies plantats en filera envoltant el pati del centre. "Són arbres que no es reguen", explica Pagès mentre acaricia les seves fulles demostrant el saludable aspecte que mostren. Al costat, un viver de plantes xeròfiles (que necessiten molt poca aigua, resistents a la sequera), "cap a on van els nous jardins", expliquen passejant entre les plantes. "El que fem és innovació aplicada", conclou Domingo.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric