EDUCACIÓ

Anglaterra prohibirà els telèfons mòbils a les aules i als patis

Les escoles podran adaptar les directrius als seus propis centres i podran determinar les «circumstàncies excepcionals» sota les quals sí que estarà permès l’ús de l’‘smartphone’

Anglaterra prohibirà els telèfons mòbils a les aules i als patis

lucas font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern britànic va presentar ahir dilluns les noves directrius per prohibir l’ús del telèfon mòbil a les escoles d’Anglaterra, tant a les aules com a l’hora d’esbarjo. La decisió, anunciada a finals d’octubre de l’any passat per la ministra d’Educació, Gillian Keegan, té per objectiu acabar amb les distraccions i les interrupcions dels alumnes a classe, així com reduir el risc de ciberassetjament entre companys. Un 97% dels estudiants d’almenys 12 anys tenen un dispositiu propi i prop d’un terç d’ells admeten utilitzar-lo a classe, segons dades del mateix Executiu.

El nou document dona cert marge a les escoles per aplicar la normativa, que recull quatre possibles escenaris: la prohibició total dels dispositius als centres; l’obligació d’entregar-los als professors a l’inici del dia; l’ús de taquilles per guardar els aparells o la possibilitat de guardar-los a la motxilla, amb el compromís de no utilitzar-los en cap moment del dia. En aquest últim cas, les escoles han d’assegurar-se que els pares i els alumnes "entenen clarament les sancions que poden aplicar-se en cas d’incompliment", amb l’objectiu d’establir una sòlida cultura de "no utilitzar el telèfon mòbil".

Sancions

Entre les possibles sancions esmentades en la normativa hi ha les confiscacions i retencions, així com la protecció dels professors davant qualsevol pèrdua o deteriorament dels dispositius, sempre que hagin actuat d’acord amb la normativa. També correspondrà al personal de l’escola decidir la durada de les sancions, sempre dins de la proporcionalitat.

Per garantir el compliment de la normativa, el Govern permetrà als caps d’estudis i al personal autoritzat escorcollar els alumnes, sempre que tinguin "motius raonables per sospitar que l’alumne està en possessió d’un objecte prohibit, segons el que estableix la legislació". Les escoles tindran llibertat, però, per adaptar les directrius als seus propis centres i podran determinar les "circumstàncies excepcionals" sota les quals sí que estarà permès l’ús dels telèfons, com per exemple en el cas dels alumnes amb discapacitats que els utilitzin com a complement de l’aprenentatge.

Notícies relacionades

La nova directiva s’aplicarà a totes les escoles d’Anglaterra, tot i que alguns centres ja havien posat en marxa restriccions abans de la seva publicació. "Crec sincerament que això tindrà èxit, perquè, en els casos en què ja s’ha implementat, hem comprovat una millora en el comportament i en el rendiment [dels alumnes]", va assegurar Keegan ahir en una entrevista a la BBC. "Realment hem de canviar la norma social i assegurar-se que donem poder als directors perquè garanteixin que no s’utilitzen els telèfons a les escoles", va dir.

La pressió sobre el Govern per limitar l’accés dels menors als telèfons mòbils ha anat en augment els últims mesos després del dramàtic cas de Brianna Ghey, una jove transsexual de 16 anys que va ser apunyalada fins a la mort, en plena llum del dia, per una companya d’institut i per un altre jove de la mateixa edat.