¿Qui hi ha darrere d’aquestes tesis ‘originals’ pirates?

Les webs que venen TFG i tesis doctorals asseguren que el seu «equip de redactors» està format per «docents i investigadors».

¿Qui hi ha darrere d’aquestes tesis ‘originals’ pirates?

O.P. J. P

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

"Treballa des de casa amb horaris flexibles, sent part d’un projecte transparent i orientat al client. Recompensem el teu esforç i antiguitat amb ingressos basats en projectes". Les plataformes digitals que venen als universitaris un treball de final de grau (TFG) o una tesi doctoral genuïna, original i lliure de plagis, no només busquen clients (estudiants) sinó empleats, batejats com a "redactors". Tot i que són explícits en els terminis i el format de les entregues, aquestes webs ofereixen com a coartada legal que són "empreses d’assessorament".

"Estem buscant apassionats redactors en espanyol, català, gallec i eusquera per unir-se al nostre talentós equip. Garantim pagaments segurs i legals. El teu anonimat està protegit. Només els membres del nostre equip de gestió tenen accés a les teves dades personals per oferir-te projectes rellevants en la teva especialitat", explica la plataforma a la seva pàgina. Daniel Arias, catedràtic d’Organització d’Empreses a la Universitat de Granada, critica obertament aquestes empreses. "L’educació universitària no pot ser un frau", s’indigna. "No és comparable a copiar en un examen. Un treball d’aquests et permet anar a una oposició pública d’ocupació", afegeix. Una de les webs, de fet, assegura que el seu equip està format per "docents i investigadors independents". "¿Qui millor que un professional per conèixer les normatives i la manera de fer un treball perquè sigui legal?", afegeixen.

Les plataformes reclamen als tutors o redactors una llicenciatura en qualsevol camp acadèmic, una excel·lent gramàtica i ortografia, així com habilitat per investigar en fonts acadèmiques i serietat en els terminis d’entrega. També han de sentir passió pels temes que escriuen. El pagament és d’uns 200 "dòlars o euros" per cada 30 pàgines. Adverteixen que l’oferta laboral "no és per a tothom". "Som uns professionals compromesos, apassionats per la nostra feina i, sobretot, dedicats a oferir el millor servei possible. La integritat i la reputació de la nostra acadèmia són el nostre tresor més preuat", conclouen. Una d’aquestes plataformes adverteix que el treball de tutor no és per als que simplement busquen una manera d’aconseguir diners fàcils. "Si necessites supervisió o deixes que el teu ego obstaculitzi la teva professionalitat, aquesta feina no és per a tu", continuen.

En l’apartat de Treballa amb nosaltres, una altra web explica que "l’estudiant rebrà el seu TFG redactat en format word, però també adquirirà una comprensió completa del procés utilitzat per a la seva creació. D’aquesta manera, si en el futur necessités realitzar un treball similar de manera independent, estarà capacitat tant en aspectes organitzatius i estructurals, com en habilitats tècniques i de desenvolupament".

Notícies relacionades

Sense declaracions

EL PERIÓDICO ha intentat parlar amb alguna d’aquestes webs, que declinen fer declaracions. Sí que ofereixen informació via correu electrònic quan l’interlocutor es fa passar per un alumne interessat. "Som legals perquè som una empresa d’assessorament", al·leguen. Aquestes plataformes posen a disposició dels clients un tutor especialitzat en el tema del treball o la tesi. Una vegada que s’accepta el preu, l’estudiant firma una clàusula de confidencialitat i té accés a unes claus per veure un calendari amb les dates d’entrega. "El treball no és copiat d’enlloc sinó que és únic i original", afegeixen.