mesures contra les violències sexuals

Atenció psicològica en menys de dues hores a víctimes de violència masclista

La Conselleria d’Igualtat i Feminismes impulsa el Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que compta amb 33 professionals disponibles per desplaçar-se a qualsevol punt de Catalunya per atendre víctimes en situació d’impacte emocional

Atenció psicològica en menys de dues hores a víctimes de violència masclista

BEATRIZ PÉREZ

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Totes les víctimes de violència masclista de Catalunya en situació de crisi o d’impacte emocional seran ateses per una psicòloga de guàrdia, de manera presencial, en un màxim de dues hores. La Conselleria d’Igualtat i Feminismes ha impulsat el Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que va començar a funcionar l’1 de gener i que té capacitat per atendre uns 560 casos al llarg de tot any. La mesura forma part del nou model d’abordatge contra les violències sexuals del Govern.

"Que les dones de Catalunya tinguin garantida atenció psicològica immediata si pateixen una situació de violència masclista ja és una realitat a Catalunya. Visquin on visquin, hagi passat quan hagi passat", va dir la consellera Tània Verge ahir a Manresa durant la presentació del SIC.

La llei del sí és sí ja obligava cada província a disposar d’un centre de crisi 24 hores per atendre les víctimes de violència sexual, tot i que Igualtat defensa que el SIC va "molt més enllà" que el servei estatal –centrat en la violència sexual–, pel fet que aborda la violència masclista en general (que inclou també la violència física, psicològica, vicària, digital i fins i tot obstètrica).

El SIC compta amb un total de 33 psicòlogues especialitzades en violència masclista. Per poder accedir a una d’elles, la víctima ha de ser derivada per un professional, ja siguin treballadors del 900 900 120 (la línia d’atenció contra la violència masclista), els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) o els serveis socials, entre altres agents. En comparació amb altres serveis que ja existien fins ara, la novetat del SIC és que compta amb circuits que asseguren que la víctima en crisi rebi una atenció psicològica immediata.

Ajuda clau

Les 33 psicòlogues del SIC estan repartides per tot Catalunya i poden desplaçar-se a qualsevol lloc les 24 hores de dia, els set dies de la setmana i els 365 dies de l’any. La víctima de violència masclista derivada pel servei de torn tindrà, en menys de dues hores, una psicòloga a la seva disposició. "Rebre aquesta ajuda emocional és clau per atenuar l’impacte de la crisi i limitar els trastorns psicològics a mitjà i llarg termini", va dir Laia Rosich, directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat.

Els objectius passen per atenuar l’esdeveniment estressant i alleujar l’impacte immediat mitjançant una primera ajuda emocional; limitar els trastorns psicològics a mitjà i llarg termini, especialment la patologia de l’estrès posttraumàtic, i enfortir els recursos inherents de les persones per fer front a l’esdeveniment traumàtic activant les seves capacitats manifestes i latents.

"Atenem totes les violències, tant les més recents com les no recents, tot i que hagin passat mesos o anys, perquè entenem que les dones demanen ajuda o denuncien quan poden o quan aflora el trauma per la violència viscuda", va assegurar Verge. "No deixarem cap dona sola", va reivindicar.

"Acotada i limitada"

La intervenció de les psicòlogues del SIC ha de ser "immediata", però està "acotada i limitada" en el temps. Pot ser individual o grupal, segons cada situació. I l’atenció psicològica es realitzarà de manera presencial, telefònica o en línia. El primer contacte amb la psicòloga, en tot cas, serà telefònic, i després es desplaçarà si és necessari. "El SIC s’activa en casos de feminicidi i també si es tracta d’una temptativa, violència sexual o violència masclista amb potencial traumàtic", va explicar Rosich. El seu desplegament ha comptat amb un pressupost d’1,2 milions d’euros.

Notícies relacionades

El SIC estarà dividit en sis regions. La Metropolitana Sud, el Penedès i la Catalunya Central conformaran una regió, igual que Tarragona i les Terres de l’Ebre. Les altres quatre seran Barcelona ciutat, la Metropolitana Nord, Girona i Lleida (Ponent i Pirineu Occidental). El SIC dona resposta a totes les formes i àmbits de violència masclista que recull la llei catalana 17/2020, de modificació de la llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. A més, segons Igualtat, una altra diferència del SIC respecte als centres de crisi de la llei del només sí és sí és que el nou servei català no es troba en llocs fixos, sinó que té capacitat de moviment i "cobreix molt millor" el territori.

El servei comptarà també amb una sèrie de criteris per a la seva no-activació, com per exemple que la dona encara estigui en situació de risc o que requereixi atenció mèdica immediata.