Fre als consolats a falsos viatgers africans

El Govern espanyol estableix més controls dels visats en trànsit de persones procedents d’Àfrica per evitar el col·lapse de Barajas.

Fre als consolats a falsos viatgers africans

Juan José Fernández

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per 740 euros, un popular cercador de viatges ofereix un vol a São Paulo amb sortida de l’aeroport Mohamed V de Casablanca (Marroc) l’1 de febrer i escales a Màlaga, Madrid i Lisboa, amb bitllets d’Air Arabia, Air Europa i la TAP portuguesa; i per 810 euros, Royal Air Maroc es combina amb altres aerolínies des d’Agadir fins a São Paulo amb la mateixa escala de 12 hores a Barajas. Malgrat la crisi de les sales d’asil de l’aeroport madrileny, no han variat l’oferta ni els preus d’aquestes combinacions, les més utilitzades per migrants subsaharians que aparenten voler viatjar a Sud-amèrica i sol·liciten protecció al trepitjar Espanya, però el Govern es disposa a intentar convertir en minoritària aquesta via d’entrada.

L’exigència des de fa deu dies del visat de trànsit a viatgers procedents de Kenya "és només la primera", asseguren fonts governamentals. El 19 de febrer entrarà en vigor per als senegalesos la mateixa exigència de permís previ per fer escala a Espanya. Es considera estendre la mesura també a viatgers de Mali, indiquen les fonts esmentades.

La limitació es va implementant mentre es preparen visites del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, als "països emissors, el Marroc, Mauritània i el Senegal", va anunciar ahir el titular de política territorial, el canari Ángel Víctor Torres, al concloure la reunió en què va quedar constituïda una comissió interministerial d’immigració.

Actuar en origen

Les aerolínies que operen a l’Àfrica Occidental estan advertides. Han de realitzar el primer control de documentació en el punt d’embarcament: si arriba a l’aeroport a Espanya un viatger sense la documentació en regla, l’aerolínia ha de sufragar el viatge de tornada, si no ha de fer front a altres sancions. A partir de l’escàndol de l’amuntegament i la falta d’higiene a Barajas –el primer denunciant públic dels fets va ser el sindicat policial SUP-, l’Executiu va adoptant la mateixa política que segueix Interior en les crisis dels cayucos: intentar parar l’afluència en el punt d’origen.

Notícies relacionades

Fonts pròximes al control de la immigració a Barajas admeten que hi ha enganxades, principalment entre directius d’Inclusió i Interior, des de l’agost passat, segons anava creixent el problema. Són episodis de tensió que neguen les fonts governamentals.

A l’agost es va disparar de sobte l’afluència de somalis procedents de Kenya. Arribaven amb una combinació de vols amb destinació final al Brasil, però, al fer trànsit a Barajas, es desfeien dels seus papers. Quan veien el primer agent de la Policia Nacional, demanaven protecció internacional. La llei obliga a tramitar aquesta petició fins i tot quan el peticionari no pronunciï la paraula asil.