Els hospitals i els CAP podran realitzar testaments vitals
El Parlament modifica la llei per simplificar el tràmit, que ja no requerirà necessàriament ni un notari ni tres testimonis.

Els hospitals i centres d’atenció primària (CAP) catalans podran, a partir d’ara, realitzar els testaments vitals dels pacients que així ho sol·licitin. Aquest tràmit haurà de ser avalat amb la firma d’un metge o una infermera i, a diferència del que passava fins ara, no haurà de ser corroborat per almenys tres testimonis externs.
Aquesta mesura, reivindicada des de fa temps per la plataforma Morir Dignament, va ser aprovada ahir al Parlament de Catalunya. La reforma legislativa, impulsada per PSC, JxCat i els Comuns, es va debatre durant el ple a la Cambra i va comptar amb els vots afirmatius de tots els grups a excepció del PPC, Ciutadans i del diputat no adscrit, Antonio Gallego.
El text planteja una modificació de la llei sobre els drets d’informació concernents a la salut i l’autonomia del pacient per facilitar els tràmits burocràtics i que el testament vital pugui registrar-se sense haver de recórrer a un notari o disposar de tres testimonis, com exigeix ara la normativa. Per a qui ho desitgi, el tràmit podrà continuar fent-se davant notari com fins ara.
El canvi busca doncs agilitzar els tràmits i donar facilitats a aquells que desitgin realitzar el seu document de voluntats anticipades. "Hi ha gent que per qüestions econòmiques no pot optar a un notari", recorden des de Morir Dignament. "També hi ha gent que ha perdut la seva xarxa social i que no té tres testimonis. O simplement que vol que les seves últimes voluntats siguin privades i no li ve de gust compartir-ho amb la seva veïna o la seva portera", afegeixen.
A partir d’ara, doncs, qualsevol persona més gran de 18 anys podrà realitzar el seu testament vital en presència d’un metge o d’una infermera. El document d’últimes voluntats quedarà emmagatzemat en les dades sanitàries del mateix pacient i podrà consultar-se a la plataforma La Meva Salut.
El document també serveix per designar un representant que actuï com a interlocutor vàlid amb el metge o l’equip sanitari, en cas que la persona no pugui expressar la seva voluntat per si mateixa.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)