59 municipis reben ajudes per pagar camions cisterna

59 municipis reben ajudes per pagar camions cisterna

ACN

1
Es llegeix en minuts
g. C.

Per a molts pobles i ciutats que no estan connectats a una xarxa de proveïment en alta o que no depenen dels embassaments, sinó de masses d’aigua subterrània, resistir la sequera que es viu a Catalunya s’ha convertit en una odissea. Al principi, quan els pous van començar a escassejar, els alcaldes d’aquestes localitats, en alguns casos d’uns quants centenars d’habitants, van afanyar-se a sol·licitar camions cisterna per sostenir el subministrament d’aigua als veïns. Però l’escassetat ja fa 34 mesos que dura, i davant el que podria ser un tercer estiu de dificultats, aquests ajuntaments no han tingut cap altra opció que demanar ajuda.

En total l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha atorgat subvencions a 59 municipis que depenen d’aquests vehicles per continuar disposant d’aigua. Les ajudes pugen a poc més d’un milió d’euros. Amb relació al dispendi econòmic que porta la sequera, aquests 1,3 milions no són una quantitat gaire abundant, però serveixen per radiografiar la magnitud de la crisi.

Notícies relacionades

En alguns casos, s’han instal·lat camions cisterna itinerants que ofereixen aigua a través d’una aixeta al vehicle. En d’altres, els camions es connecten a la xarxa de proveïment del poble per subministrar aigua a les llars. Per tant, les ajudes de l’ACA van dirigides a sufragar els costos del camió cisterna però també a pagar les obres necessàries per connectar la cisterna al dipòsit municipal.

S’han concedit ajudes a les quatre províncies: 20 a Lleida, 19 a Barcelona, 17 a Tarragona i tres a Girona. Moianès i Anoia són dues de les comarques que han rebut més subvencions. Les ajudes pugen fins als 100.000 euros, tot i que en molts casos les partides són menors. Els municipis que més diners rebran són Castellcir, Mediona, l’Espluga de Francolí, Masllorenç, l’Alforja i Castellbell i el Vilar.