L’augment de la grip i la baixa taxa vacunal de covid omplen les Urgències

Els contagis de grip ja superen els de l’any passat i creixen els ingressos per coronavirus, segons les últimes dades de Salut. La setmana passada es van registrar un total de 66.565 casos d’infeccions respiratòries agudes

L’augment de la grip i la baixa taxa vacunal de covid omplen les Urgències

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts

La incidència de la grip, molt superior a la d’anys enrere, la insuficient cobertura vacunal de la covid-19 en persones grans i la falta de personal (una cosa crònica en el sistema, però que aquests dies s’agreuja perquè la meitat de les plantilles estan de vacances) estan sent la "tempesta perfecta" als serveis d’Urgencias d’hospitals i centres de salut de Catalunya. A l’augment de la grip, s’ha sumat aquesta última setmana un repunt del SARS-CoV-2, segons recullen les últimes dades epidemiològiques de la Conselleria de Salut, publicades ahir. Les Urgències tant d’hospitals com de centres de salut estan molt saturades.

Tot i que les dades de Salut reflecteixen un "lleuger descens", en la setmana del 25 al 31 de desembre, de les infeccions respiratòries agudes (probablement relacionat amb el fet que, amb el Nadal, no s’ha fet la recollida de mostres sentinella que normalment es realitza els dilluns i dimarts de cada setmana), la pressió assistencial no deixa de créixer. Aquella setmana es van registrar un total de 66.565 casos d’infeccions respiratòries agudes.

A través d’un comunicat, la conselleria torna a transmetre "tranquil·litat i calma" a la ciutadania i assegura que els dispositius assistencials estan "preparats per donar una assistència de qualitat". "Les consultes a Urgències i la proporció d’ingressos se situen dins de les xifres esperables per a aquestes dates", afegeix Salut.

Els hospitals estan vivint "molta saturació" en les seves Urgències. Alguns com el de Terrassa o el Moisès Broggi (Sant Joan Despí) parlen de "col·lapse" de les seves Urgències. "El cap de setmana vam tenir col·lapse sobretot per falta d’infermeres", explica una sanitària del Moisès Broggi. Ahir hi havia a les Urgències d’aquest hospital uns 88 pacients esperant i 74 més pendents d’ingressar en una planta, però sense llits disponibles.

La majoria d’aquests pacients, que principalment acudeixen a Urgències per grip i covid, tenen més de 70 anys, adverteixen els sanitaris. Són persones amb patologies cròniques (com cardíaques o respiratòries) que es descompensen. Tot i així, les Urgències d’hospitals pediàtrics com Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) també estan "molt plenes" de nens amb grip i covid. Això sí, aquest any, gràcies a la vacuna, han baixat les bronquiolitis.

A les Urgències de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, un dels més afectats, hi ha pacients que han d’esperar "diversos dies" per pujar a planta, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. "Hi ha molt virus i hi està havent brots a les plantes d’ingressats. No solen ser gaire greus, però descompensen patologia prèvia", afegeixen aquestes fonts.

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha hagut d’obrir nous llits i el centre està "ple" de grip i covid. Al Clínic de Barcelona hi havia aquest dimarts una mitjana d’espera de fins a 10 hores a Urgències.

Segons les últimes dades de Salut, la grip continua sent el virus que més circula i la transmissió continua en ascens (és present en el 45,2% de les mostres), seguit del virus respiratori sincitial (el VRS, en el 15,8% de les mostres) i del SARS-CoV-2, el virus de la covid-19.

Pic actual de grip

El pic actual de grip es situa en 153 casos per cada 100.000 habitants. La xifra és superior a la de l’any passat però inferior a la dels anys anteriors a la pandèmia, quan la taxa era d’entre 350 i 400 casos. Els infectòlegs creuen que aquest repunt està relacionat amb el fet que a causa de la covid-19 la població no ha estat amb prou feines exposada a la grip en els tres últims anys, per la qual cosa els ha agafat amb una baixa immunitat.

Notícies relacionades

El 65% dels hospitalitzats i el 77% dels que van acudir amb grip a Urgències d’hospitals de l’ICS aquesta passada setmana no estaven vacunats. Salut apunta que el nivell de transmissió és alt i que l’elevada incidència en menors de 4 anys indica que pobablemente la malaltia seguirà a l’alça.

A epidemiòlegs com Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), el que més li preocupa és la covid-19, perquè en l’última setmana hi ha hagut una pujada d’ingressats tant a planta (n’hi ha 620 a tot Catalunya, 176 més que la setmana anterior), com a ucis (n’hi ha 24, un total d’11 més).