Del sacrifici del gall dindi al ‘boom’ del pica-pica variat

Els estils també han canviat entre els comensals d’un banquet nadalenc. Avui es porten més la varietat de platets i encarregar el menjar en botigues gurmet. El plaer de menjar a casa com en un restaurant s’ha consolidat

Del sacrifici del gall dindi al ‘boom’ del pica-pica variat

G. G.

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

"El concepte de cuidar no ha canviat, però sí el de què és millor. Abans el comensal es conformava amb el que hi havia, però avui dia l’amfitrió ha de satisfer els gustos i opcions alimentàries de cada convidat, per això els tres plats s’han transformat en un llarg pica-pica que inclou, a tot estirar un plat festiu". Així ho considera Carmen Alcaraz del Blanco, periodista experta en gastronomia, que explica com, malgrat els canvis en els menús, en les celebracions nadalenques la voluntat de com atendre i servir els teus continua present.

Per això, "per Nadal emplenes la taula" per donar el millor als convidats. Per a Alcaraz del Blanco és fonamental com l’evolució dels electrodomèstics, de les peroles a les olles de pressió o robots de cuina, va modificar la planificació, selecció i temps que es dedica a l’elaboració dels plats. D’aquesta manera, "es guanya temps i no has de passar tantes hores" preparant menús "que són poc habituals". "Els receptaris domèstics d’antany eren plens de menjars de celebració, els que es feien en dies especials, la majoria amb arrel popular, ideades des de la subsistència i l’aprofitament", explica.

A més, recorda que s’ha passat d’anar a buscar un gall dindi viu, acarnissar-se i matar-lo a trobar a qualsevol supermercat productes "de línia blanca a més d’una línia gurmet per si vols comprar alguna cosa de més de qualitat". "Abans el proveïment es feia a les fires de Nadal i als mercats municipals però ara, a més tens botigues obertes gairebé 24 hores i comptes amb l’opció de demanar a domicili fins i tot en dia festiu", afegeix Alcaraz del Blanco.

Més varietat

Perdura la voluntat dels amfitrions per donar el millor i "satisfer tots els paladars dels convidats", per molt que el menú ja no sigui el mateix. "Abans s’elaboraven tres plats, ara prima més el pica-pica a la taula, que es vegi abundant amb olives, torradetes i patates fregides al costat d’altres snacks com si es tractés d’una festa d’aniversari, destaca l’experta, que opina que anem cap a "una infantilització del menjar" per la voluntat d’agradar a tots els comensals. "Estem obsessionats amb la quantitat, volem que la nostra taula vessi".

Així, explica que "menges només el que et ve de gust, no el que se t’assignava al plat, com passava abans". També assenyala que les famílies intenten satisfer totes les "opcions dietètiques", siguin per prescripcions mèdiques, estils de vida o capricis. A més, Alcaraz del Blanco assenyala que per Nadal "es mantenen productes que són aspiracionals" com el marisc, "tot i que ara sigui més car", pernil ibèric, foie, plats precuinats i snacks que responen a modes i que reflecteixen la "gurmetització dels menjars processats". La periodista també recorda que abans els dolços dels colmados, pastisseries i torroneries, així com els lots de Nadal "nodrien de postres les sobretaules" durant les festes, però avui dia les famílies adquireixen neules, torrons i polvorons al supermercat, més econòmics però menys artesanals. "Fins i tot s’opta per tortells de cinquena gamma, per pura tendència, en comptes dels que s’elaboren amb paciència i selecció d’ingredients a les nostres pastisseries", remarca.

Notícies relacionades

A les festes de Nadal no només es cuida amb la quantitat, sinó també amb la qualitat. "Per Nadal creix la demanda de menjar per emportar", explica el xef Jordi Vilà, que té els restaurants Alkimia i Al Kostat, a més de dos locals, Va de Cuina a Sarrià i Sant Antoni, on venen plats per emportar. Vilà explica que cada vegada més hi ha un "punt de comoditat i de confort" en els clients que volen els plats "cuinats al punt, acabats d’elaborar i calents quan els van buscar" com si visquessin l’experiència de menjar en un restaurant a casa.

Als seus locals de menjar per emportar ofereix "una proposta específica per a Nadal" com és l’escudella, feta a foc lent durant 15 hores, amb tots els seus ingredients habituals sense que hi faltin els tradicionals galets. Tot i que es podrà trobar tot l’any en un format anomenat Escudella Street per poder menjar pel carrer, aquesta sopa tradicional és una de les peticions més demanades pels clients juntament amb els capons i els canelons, dels quals hi ha "moltíssimes peticions", explica Vilà.