Els experts reclamen una llei de transparència

El referent és la ‘llei sunshine’ dels EUA, que exigeix a empreses i metges informar dels vincles financers en una base de dades pública

Els experts reclamen una llei de transparència

B. P.

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els experts creuen que una llei com la nord-americana Physician Payments Sunshine Act serviria per, a Espanya, fer més transparents les relacions entre metges i farmacèutiques. El 2019, l’estat de Massachusetts va ser pioner als EUA a l’aprovar aquesta norma coneguda com a llei sunshine, "llum solar" en anglès, en al·lusió a l’opacitat que impera en aquests assumptes. Aquesta llei va ser després aprovada pel Senat per als serveis de salut federals del país.

A Espanya no hi ha llei que reguli aquestes relacions, tot i que des del 2014 unes 80 farmacèutiques (que no són totes les que hi ha) fan públics els pagaments anuals que fan els metges a través del sistema de regulació de Farmaindustria, la patronal de les empreses farmacèutiques.

Per contra, la llei sunshine és una llei de transparència que exigeix a les farmacèutiques informar sobre els seus vincles financers amb els metges i els hospitals en una base de dades pública. Els metges també han de declarar les seves participacions en propietat i inversions en la indústria, així com la de la seva família immediata. L’objectiu és evitar que els pagaments afectin els patrons de prescripció dels metges, ja que, com demostren els estudis, fins i tot els petits regals donen lloc a canvis subtils en el comportament.

"A Espanya, l’únic que està regulat és que els metges no poden prescriure, per als pacients hospitalitzats, res que no sigui al vademècum de l’hospital", explica Eduardo Mariño, membre de la Comissió de Bioètica de la UB i catedràtic de Farmàcia Galènica. "Als EUA, has de declarar no només el conflicte d’interessos, sinó també quins són aquests interessos".

Molts dels pagaments que reben els metges dels laboratoris són en concepte de "prestació de serveis", una cosa "difícil de saber concretament què és". Segons altres fonts consultades, molts metges cobren comissions d’empreses farmacèutiques per "reclutar" pacients per a assajos clínics realitzats de laboratoris. Segons l’opinió de Mariño, l’Administració hauria de fixar, per a metges i professionals de la salut, un "límit" de pagaments que procedeixin de les farmacèutiques.

Notícies relacionades

Anticorrupció

Per al catedràtic de Cirurgia de l’Hospital del Mar, ja jubilat, Antonio Sitges, la llei sunshine és un "referent en la lluita contra la corrupció blanca" perquè "obliga a la transparència", a conèixer les quantitats, procedències i destinacions dels pagaments dels laboratoris. Segons ell, hi ha una part substancial del finançament d’assajos clínics que va "directa" a les "butxaques dels investigadors" i una altra, a la tresoreria de les institucions en les quals treballen". La llei sunshine obliga a revelar d’on reben diners els metges i va permetre descobrir nombrosos casos de comissions percebudes segons els fàrmacs receptats", explica Sitges, que diu que els conflictes d’interès són "especialment importants" (que no "únics") entre els oncòlegs, ja que manegen fàrmacs "caríssims" malgrat que alguns tenen "escàs benefici clínic". "Els metges no només haurien de declarar el seu conflicte d’interessos, sinó també demostrar que la seva conducta és ètica", explica.

Temes:

Hospitals