Mesura d’emergència per sequera

Ecologistes insten el Govern català a no reduir els cabals

Entitats adverteixen la Generalitat dels «danys irreparables» quees disminueixi a la meitat la quantitat mínima d’aigua dels rius.

Ecologistes insten el Govern català a no reduir els cabals

guillem costa

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’emergència per sequera a Barcelona i en tot el sistema de proveïment Ter-Llobregat està cada vegada més a prop. El Govern va anunciar que, quan es declari aquesta fase, es reduiran a la meitat els cabals ambientals de tres rius (Llobregat, Ter i Muga). Així, es quedarà més aigua als embassaments i les existències tardaran més a esgotar-se. Quan va aparèixer la notícia, algunes entitats ambientals van qüestionar aquesta decisió, però uns dies després el consens entre entitats ambientals, associacions ecologistes i científics ja és gairebé unànime: adverteixen que l’estat dels rius és molt precari i dels riscos greus que pot comportar aquesta mesura.

En un comunicat, la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una plataforma d’ús públic que engloba diverses associacions i que té el suport de la conselleria, insta el Govern a rectificar i no reduir els cabals ecològics. Els cabals ambientals consisteixen en la quantitat mínima d’aigua que s’estipula que pot fluir pel curs d’un riu. Aposten per altres mesures i alerten que aquests cabals són "essencials i prioritaris" per a la biodiversitat. Parlen de danys irreparables. L’entitat avisa que els rius i totes les zones humides estan en mal estat: "Són espais molt fràgils on reduir el cabal pot tenir conseqüències greus". A Catalunya, només un 38% de les masses d’aigua presenten un estat favorable, segons un document de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Notícies relacionades

Problemes de contaminació

L’extracció d’aigua per al subministrament i el suport de les activitats econòmiques suposa una pressió important per al medi natural. Davant aquesta situació, la norma dels cabals ecològics serveix per marcar un límit i impedir l’extracció d’aigua per a activitats econòmiques a partir de cert llindar. L’informe constata que en molts cursos fluvials hi ha problemes de contaminació. Si els cabals ecològics es redueixen, la poca aigua que circuli estarà menys diluïda i, per tant, més contaminada. n

Temes:

Barcelona Govern