Tres mesos de llista d’espera per a una visita a un psicòleg infantil-juvenil

Desallotjament i reocupació dels ambulatoris catalans

Desallotjament i reocupació dels ambulatoris catalans

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els nens i adolescents catalans han d’esperar una mitjana de 80 dies per ser visitats, en primera visita ordinària, per un psicòleg dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ). Són dades que va avançar ahir Catalunya Ràdio. A diferència d’altres especialitats mèdiques, en les quals Salut sí que fa públiques les xifres de llistes d’espera, en el cas de les llistes d’espera de psicòlegs i psiquiatres de la sanitat pública, la conselleria no fa públiques les dades, per la qual cosa per accedir a aquesta informació cal fer una sol·licitud d’informació en virtut de la llei de transparència.

La llista d’espera per a visites preferents és de 21 dies. Les visites d’urgències no estan incloses en aquest rànquing. En el cas de la llista d’espera per a un psiquiatre, nens i adolescents han d’esperar una mitjana de 58 dies en cas de visita ordinària. Si la visita és preferent, l’espera és de 14 dies. Actualment Catalunya disposa de 50 centres CSMIJ a tot el territori.

Notícies relacionades

La Federació Salut Mental de Catalunya va expressar a EL PERIÓDICO la seva "preocupació" per l’"accessibilitat" als recursos, i va advertir que l’espera i la "baixa freqüència" de les visites mèdiques generen "angoixa" a les famílies, a més de repercutir negativament en el tractament dels menors.

Aquestes xifres es van fer públiques just el dia que el president, Pere Aragonès, presidia la tercera reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, que ahir va aprovar l’informe de propostes per al període 2024-2030. En aquest marc, Aragonès va garantir l’"ambició màxima" del Govern per aplicar mesures econòmiques i concretes que ajudin a millorar la salut mental de la ciutadania. Va insistir que el pacte per la salut mental s’aprovarà el 2024 , i va reiterar el seu compromís per a una "atenció digna" a les persones afectades. El Govern destinarà una xifra total de 20 milions d’euros al pacte nacional, segons va avançar la consellera Vilagrà. n