Sancions a 30 municipis per gastar més aigua de la permesa

Les multes de l’ACA van dels 18.877 euros de Palau-saverdera als 50.000 de Begur, Matadepera, Vallromanes i Sitges

Sancions a 30 municipis per gastar més aigua de la permesa

G. C.

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja ha enviat sancions a uns 30 ajuntaments per haver superat el consum màxim d’aigua permès durant els últims mesos. Algunes de les localitats que han rebut aquestes multes són Palau-saverdera (18.877 euros), Begur (uns 50.000 euros), Caldes de Malavella (24.000 euros) Matadepera, Vallromanes i Sitges (aquestes tres al voltant de 50.000 euros). En tots aquests casos ha sigut l’ajuntament qui ha anunciat la sanció, ja que encara hi ha marge per enviar al·legacions i, per tant, l’ACA no donarà la llista de consistoris multats fins que les sancions no siguin definitives.

Palau-saverdera, a l’Alt Empodà, va gastar durant el mes de setembre 333,98 litres per dia i habitant, cosa que supera de llarg el límit previst: 200 litres per persona i dia, ja que aquest municipi es troba en fase d’emergència per sequera.

"Corregir" la situació

Al consistori d’aquest poble empordanès i al de Begur, parlen de "corregir" la situació impulsant certes mesures. Una de les quals consisteix a instal·lar reguladors de pressió a la xarxa, cosa que permetria reduir la pressió de l’aigua, i, per tant, abaixar-ne el consum. També es plantegen substituir els comptadors analògics pels digitals. Una altra mesura prevista és redactar una ordenança de sequera, com recomana l’ACA, perquè entri en vigor en els pròxims mesos. Begur també ha assegurat que ha posat en marxa diverses mesures com multes als grans consumidors per resoldre la situació. Aquests ajuntaments fan una crida a l’estalvi i recorden als veïns que està prohibit regar el jardí, omplir les piscines i rentar vehicles fora dels centres de rentat.

Notícies relacionades

La sanció ha fet enfadar els alcaldes de Sitges i de Caldes de Malavella. A Caldes, Salvador Balliu afirma que la multa és "injustificada" i assegura que han fet tot el que han pogut per reduir el consum. Critiquen que l’ACA no tingui en compte, segons diu, les fugues i la població turística. A Sitges, també li retreuen a l’ACA que no hagi comptabilitzat correctament la població estacional.

A Vallromanes (295 litres per habitant i dia) i Matadepera (424 litres per habitant i dia), dos municipis amb nombroses urbanitzacions, atribueixen els seus elevats consums a les fugues de les canonades, que provoquen que es perdi gran part de l’aigua que circula pel municipi. Exigeixen abordar el problema amb l’ACA per trobar solucions que no passin per multes. El conseller David Mascort assegura que el seu objectiu no és sancionar, sinó promoure accions per evitar el dispendi d’aigua.

Temes:

Alcaldes