Els carrers pressionen pel clima

Les víctimes del caos climàtic es mobilitzen a la capital dels Emirats Àrabs per exigir mesures urgents, mentre centenars d’activistes protesten en 300 ciutats més. La ministra Ribera qualifica de «repugnant» el bloqueig de l’OPEP a la reducció de combustibles fòssils

Els carrers pressionen pel clima

Manuel Silvestri / Reuters

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un poderós crit de ràbia i esperança es va apoderar ahir de la cimera del clima de Dubai. Va ser la primera manifestació massiva convocada dins del recinte que acull una de les negociacions més importants de la història per frenar l’avanç de la crisi climàtica. "El que s’està discutint en aquests passadissos podria marcar la diferència entre la vida i la mort per a milions de persones arreu del món", clamava una de les activistes que encapçalava la marxa. El seu crit, secundat per gairebé mil manifestants, era clar: "No podem continuar discutint sobre matisos. No podem conformar-nos amb compromisos ambigus. Els combustibles fòssils són armes de destrucció massiva i necessitem acabar amb ells al més aviat possible".

Alineada amb la protesta, tot i que sense participar-hi, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va acusar l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) de dificultar l’acord final de la cimera. "És repugnant que estiguin pressionant per no arribar on s’ha d’arribar", va lamentar la ministra espanyola després que els països productors de petroli hagin expressat el seu rebuig de qualsevol acord dirigit a la reducció dels combustibles fòssils. "No parlem de desfer-nos dels combustibles fòssils demà però, llevat que creem les condicions per reduir-los, continuarem malgastant bilions de diners en coses que danyen el nostre clima, perjudiquen el desenvolupament sostenible i són injustes", va indicar.

El pes dels silencis

Mentrestant, a l’exterior, la marxa, convocada per organitzacions del sud global, va destacar per la força dels seus crits però també pels seus poderosos silencis. La protesta va arrencar amb un cant a l’uníson a favor de la justícia climàtica. Poc després, una de les manifestants va reclamar un minut de silenci per les víctimes de la crisi climàtica. "Pels que ja no hi són. Pels que han mort per aquesta crisi. Pels que estan patint els efectes més devastadors del caos climàtic", va dir davant centenars de manifestants que es van quedar immòbils en senyal de dol. Els activistes també van reclamar durant tota la marxa un alto el foc a Gaza ja que, abans que res, "la nostra lluita sempre va a favor dels drets humans".

Durant la protesta, els manifestants van clamar contra tots i cada un dels debats que protagonitzen la cimera del clima. En resposta a la discussió sobre els plans de reducció d’emissions, per exemple, una pancarta preguntava "quants morts més necessitarem abans d’entendre que estem davant una emergència". Quant al debat sobre com finançar les pèrdues i els danys del caos climàtic al sud global, una manifestant corejava un càntic demanant "una compensació justa" per "estar patint els efectes més devastadors d’una crisi que no hem provocat". També hi va haver pancartes reclamant el final definitiu del petroli, el gas i el carbó, considerats els grans "assassins del planeta".

La manifestació va acabar captant l’atenció de centenars de diplomàtics que deambulaven pels passadissos de Dubai. "Els culpables d’aquesta crisi són aquí entre nosaltres. Fem que escoltin la nostra veu. Que entenguin que amb el que es decideixi en aquesta cimera ens estem jugant la vida", defensava una de les manifestants al·ludint, entre d’altres, als balanços que apunten que en aquesta trobada hi hauria almenys 2.500 representants de la indústria dels combustibles fòssils. "Els grans contaminants han de pagar per aquesta crisi. Els seus beneficis són a costa de les nostres vides i del planeta", va afegir una altra activista.

Protestes prohibides

El crit d’ahir és pràcticament l’únic que ha sacsejat aquesta cimera del clima. Aquest any, a diferència d’altres trobades, la presència de manifestants ha sigut escassa. Segons denuncien plataformes ecologistes, l’organització ha vetat els rostres més polèmics (o disruptius) del moviment a favor dels drets del planeta. Dins del recinte de la cimera, a més, les protestes han arribat amb comptagotes i han sigut d’un to molt més moderat que altres anys. De fet, segons normes de la presidència dels Emirats Àrabs, tan sols hi ha uns quants racons "habilitats" per a protestes.

Notícies relacionades

Mentrestant, més enllà de la cimera de Dubai, el clamor a favor de la justícia climàtica s’ha expandit a més de 300 ciutats de tot el món. En ocasió de l’anomenat Dia de l’Acció Climàtica, una gran marxa ecologista va irrompre ahir a la ciutat de les Arts i les Ciències de València i va tenyir de negre l’estany central per denunciar el "fracàs de les negociacions" d’aquesta cimera.

A Venècia, els activistes van tenyir l’aigua del famós gran canal de verd. També hi va haver protestes massives en ciutats com Edimburg, Birmingham i Belfast. El moviment ecologista intenta així redoblar la pressió sobre els negociadors d’aquesta cimera esperant, una vegada més, que l’acord de Dubai sigui el més ambiciós possible.

Temes:

Teresa Ribera