Els agricultors de l’Urgell tindran almenys tres regs

El nou pla s’ha aprovat per unanimitat entre els 135 síndicsi els cinc presidents de les comunitats de regants.

Els agricultors de l’Urgell tindran almenys tres regs

g. c.

2
Es llegeix en minuts
g. c.

Després de la pitjor campanya de reg de la història, amb el canal principal tancat durant diverses setmanes, els regants de l’Urgell ja treballen en un nou sistema adaptat a la sequera. La idea d’aquest pla és que, si la situació d’escassetat hídrica es repeteix, els agricultors no perdin collites. En aquests moments la situació és millor que un any enrere, ja que els embassaments de Rialb i Oliana disposen de més reserves, principalment per dues raons: ha plogut i, com que es va tancar el canal, es va consumir menys aigua.

"Tothom decidirà quins cultius prioritzar i el repartiment serà equitatiu", explica Amadeo Ros, president dels regants del canal d’Urgell, a aquest diari. El nou pla s’ha aprovat per unanimitat entre els 135 síndics i els cinc presidents de les comunitats de regants. "Ara toca esperar la neu que anuncien a Andorra i confiar que continuï plovent", assegura Ros.

Llibertat de decisió

El nou pla assegura ja tres regs com a mínim. És a dir, el canal s’obrirà per proveir tots tres vegades. Aquest és el pitjor escenari, cosa que, a diferència de la campanya passada, permet als agricultors treballar amb previsions clares. "Si algú prefereix prioritzar els arbres i passar dels cereals ho podrà fer. Cada pagès té llibertat per repartir-se l’aigua com consideri".

Notícies relacionades

Es tracta d’un punt de partida. En aquests moments hi ha 75 hectòmetres segurs per al reg i el proveïment. Si plou, es pot arribar als 6, 7 o 8 regs, com era habitual cada any. La diferència és que ara els agricultors sembraran les seves collites sabent l’aigua mínima que tenen assegurada. "En molts casos, la gent podrà tirar endavant dues collites de cereals", preveu Ros. Quan arribi el dia de Sant Josep (19 de març), el canal obrirà amb la seguretat que no es repetirà això d’aquest any: "Els agricultors van sacrificar les seves collites de cereals per salvar els fruiters".

La presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), María Dolores Pascual, en declaracions a aquest diari, assegura que el següent pas serà la modernització definitiva del canal d’Urgell: "Els pagesos han de veure que en altres parts funciona per llançar-se a posar aquest procés en marxa a les seves parcel·les. A l’Urgell, en molts casos, hi ha agricultors petits i envellits. De vegades, els costa canviar el que feien els seus pares o avis perquè es tracta d’una inversió important". n

Temes:

Andorra