Obres amb retard

Ampliar la dessaladora de la Tordera ja no és d’«interès general» per al Govern

Ampliar la dessaladora de la Tordera ja no és d’«interès general» per al Govern

ACA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Algunes de les infraestructures antisequera anunciades a Catalunya, malgrat ser urgents, acumulen retard. Passa amb algunes obres que depenen del Govern, però també amb algunes de les que assumirà el Ministeri per a la Transició Ecològica. Durant la primavera, el Departament d’Acció Climàtica va demanar ajuda al Govern central per sufragar les noves dessalinitzadores i el ministeri liderat per Teresa Ribera es va comprometre a sufragar almenys la de la Tordera.

No obstant, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en el dia d’avui el Govern central no ha declarat aquest projecte com d’interès general de l’Estat, cosa que pot retardar-ne la construcció, tot i que al maig es va assegurar en un comunicat que sí que eren d’«interès general». Quan la Moncloa va anunciar que invertiria uns 220 milions d’euros a ampliar aquesta planta dessaladora de Blanes, al ‘BOE’ es va incloure el projecte com d’«actuació prioritària».

Aquest divendres es reuneixen la ministra Teresa Ribera i el conseller David Mascort per abordar assumptes pendents

Al ‘BOE’ del 12 de maig, on es recollien totes les inversions antisequera que en principi solen correspondre a administracions autonòmiques però de què es responsabilitza el Govern central, es precisava que aquestes obres eren d’«execució immediata». En aquesta categoria s’entraven les infraestructures previstes a Andalusia i Catalunya. Per tant, Tordera II (així s’anomena el projecte) s’erigia com una tasca d’«actuació prioritària».

Tràmits pendents

Avui, sis mesos després d’aquell anunci, fonts del ministeri consultades per aquesta redacció admeten que encara queden tràmits per fer. Actualment, Acuamed, l’empresa pública responsable de realitzar obres hidràuliques a les conques mediterrànies, està analitzant el projecte de la dessaladora de Tordera II i la seva documentació ambiental, que la Generalitat ja ha enviat.

Però com que el projecte no està declarat d’interès general de l’Estat, encara ha de firmar-se un conveni amb Catalunya que permeti tirar endavant aquestes obres incloses al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern. Al Govern consideren que com que la documentació ambiental ja estava en regla, abans que l’Estat assumís la construcció de la planta, no hi hauria d’haver problemes perquè tot segueixi endavant, ja que es tracta d’unes obres urgents.

Notícies relacionades

Aquest matí, per abordar els assumptes pendents entre el Govern i la Generalitat en matèria de sequera i altres àmbits, es reuneix el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, amb la ministra Teresa Ribera. Aquesta setmana, al Parlament, davant les escomeses de l’oposició, Mascort va reconèixer que algunes obres acumulaven retards, però ja va posar el focus en els tràmits pendents del ministeri per avançar en les noves dessalinitzadores.

De fet, segons va avançar SER Catalunya i va confirmar EL PERIÓDICO, l’Estat s’ha compromès no tan sols a finançar la planta de la Tordera sinó també la del riu Foix, a Cubelles, una cosa que no es va anunciar al maig però que finalment també dependrà del Ministeri per a la Transició Ecològica.