Set menors acusen l’exmonitor del Liceu Francès d’agressió sexual
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja en són set les víctimes de l’exmonitor de menjador del Liceu Francès de Barcelona Samuel R. R. que està sent investigat per presumptes agressions sexuals a menors de 5 anys en un lavabo de l’escola o en una caseta del pati, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Són tres més dels que constaven el mes de juny passat, quan l’imputat va ingressar a la presó, tot i que al cap d’uns mesos l’Audiència de Barcelona va acordar la seva excarceració.

Les famílies de dues de les noves víctimes han comparegut com a acusació particular en la causa que instrueix el Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona. I està prevista que la tercera presenti la denúncia davant els Mossos aquesta mateixa setmana. Tots els menors han relatat d’una manera o d’una altra que van patir els tocaments de l’exmonitor del menjador, a qui el 2009 se li va diagnosticar una discapacitat mental del 33%. Malgrat que fa pocs dies es va tornar a fer una vista breu perquè Samuel R. R. tornés a la presó, aquest continuarà en llibertat, tal com va anunciar als advocats el magistrat.

La investigació avança. L’Equip d’Assessorament Tècnic Penal (EATP) està pendent de realitzar els exàmens de les noves víctimes. Els quatre primers ja van ser practicats. Segons les fonts jurídiques consultades per aquest diari, també falta que el centre educatiu on treballava l’imputat fins que va ser suspès (al conèixer-se les primeres denúncies) entregui la documentació sobre la seva contractació laboral. Les acusacions pretenen saber com es va fer. A partir de totes aquestes proves es podran avaluar les responsabilitats penals. 

L’home que fa pudor

La primera denúncia rebuda pels Mossos contra l’exmonitor es remunta al 19 de març d’aquest any. Els pares d’una nena de 5 anys van explicar als agents que, segons la menor, «un senyor» de l’escola, que la petita anomenava ‘monsieur qui pue’ (home que fa pudor), l’obligava a fer actes sexuals, tant a ella com a una amiga. Els fets passaven, segons la seva versió, a l’hora de dinar a les cabines d’un lavabo de l’escola.

Una altra de les menors va relatar als seus pares que l’investigat es tocava el penis davant d’ells i que a altres de menors els feia abaixar els pantalons i suposadament els feia tocaments. També, segons la petita, els deia que no expliquessin res sota amenaces a ella i a la seva família.

«Si expliques alguna cosa, ningú et creurà, ningú es creu els nens»; «si ho fas, tornaré a pegar-te a la cara i posaré bombes a l’escola», li va arribar a comentar, segons la nena. A aquestes dues denúncies s’hi han afegit en total sis més i una setena està de camí, però en un dels casos hi podria haver alguna cosa més que simples tocaments.

Notícies relacionades

Al ser informats el Liceu Francès i l’empresa de càtering Serunion de les denúncies, tant l’escola com la companyia que s’encarrega del menjador van suspendre de les seves funcions a l’acusat.

30 dies a la presó

Samuel R. R. només ha estat un mes empresonat. Va ingressar a la presó l’1 de juny i el 30 del mateix mes, l’Audiència de Barcelona va acordar la seva posada en llibertat, estimant el recurs de la defensa, malgrat l’existència d’«indicis de criminalitat». El tribunal va esgrimir que no compartia els arguments del jutge d’instrucció sobre el risc de reiteració delictiva. En la seva resolució, al·legava que «no és més elevada la reincidència en els delinqüents sexuals de la que pot tenir lloc» en altres delictes, i recriminava que el togat no hagués utilitzat altres raonaments, com el tipus de delicte, la gravetat de la pena i el possible risc de fuga. Això sí, els magistrats van ordenar que l’imputat havia de presentar-se cada 15 dies al jutjat, no podia aproximar-se als menors i se li va retirar el passaport.