Quatre exalumnes denuncien un infermer d’una escola dels Jesuïtes de Casp per abusos sexuals

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona està tramitant una investigació per aclarir els abusos sexuals a menors comesos presumptament per un religiós infermer, Amado A., del voltant de 70 anys, al centre escolar dels Jesuïtes del carrer de Casp, a Barcelona, durant els anys 2000 i 2001. Dues exalumnes havien denunciat els tocaments patits per l’imputat fa uns anys i dues víctimes més s’han presentat a la Fiscalia Provincial de Barcelona per presentar denúncia respecte del mateix investigat. Davant aquesta situació i en el si de la instrucció judicial, la fiscalia ha sol·licitat diverses diligències.

Els presumptes abusos sexuals els va cometre l’infermer quan les víctimes tenien entre sis i vuit anys i aprofitant que les llavors alumnes del centre escolar s’havien fet mal o per una simple revisió mèdica, segons les fonts consultades per aquest diari. Ara, les quatre dones afectades són majors d’edat i han decidit denunciar-ho.

No és la primera vegada que els Jesuïtes del carrer de Casp es veuen enredats en presumptes abusos sexuals d’algunes de les persones que allà treballaven. Anteriorment, es van presentar denúncies contra els religiosos Francesc Peris i Francesc Roma, tot i que els procediments no van tirar endavant per la prescripció dels delictes que suposadament van cometre. Els jesuïtes, després d’aquestes informacions, van arribar a condemnar els fets, demanar perdó i lamentar que aquestes agressions es produïssin en espais en els quals els menors s’haurien d’haver sentit segurs.

Els altres casos

En total són set les denúncies formalitzades per abusos perpetrats suposadament per docents d’aquest centre: tres contra Peris, dos contra Francesc Roma i dos contra professors laics que exercien al Kostka, una escola que va ser adjunta a la de Casp per a famílies sense recursos. Ara s’hi suma la de l’infermer de l’escola.

Segons la web ‘Cristianisme y Justícia’, Francesc Roma Padrosa és jesuïta des de 1952 i capellà des de 1966. Té més de 80 anys. Contra Roma es va presentar una denúncia per abusos el 2016 i després en van ser presentades més. Francesc Roma és germà de Lluís Roma, més conegut com a ‘Lucho’ Roma. Lucho, també capellà i ja mort, va ser enviat pels jesuïtes a Bolívia, on, segons va publicar l’agència Efe el 2019, va abusar d’una xifra desconeguda de menors bolivians i, a més, va fotografiar alguns d’aquests delictes i els va guardar en un CD.

L’altre sacerdot sobre qui està recaient el gruix de les denúncies és Francesc Peris. Sobre aquest religiós els alumnes diuen el contrari que de Roma: era una persona més aviat tèrbola. Tot i que la gravetat dels delictes que es van denunciar contra ell sí que ha sorprès. Com ho ha fet també una xifra d’afectats que no para de créixer i que obliga a admetre que aquest altre referent jesuïta, potser no tan immaculat com Roma, era en realitat un depredador de menors.

Notícies relacionades

Alguns exalumnes asseguren haver patit abusos durant les tutories que Peris portava a terme a l’escola, d’altres afirmen haver sigut agredits sexualment per ell a la casa de colònies de Viladrau (Osona). Emergeixen delictes perpetrats impunement als anys 70, 80, 90 i 2000. Tant a Espanya com a Bolívia, on va ser enviat el 1983 per l’organització jesuïta.

Un total de 234 exalumnes de l’escola Jesuïtes de Casp de Barcelona han firmat una carta dirigida al centre en la qual demanen als seus responsables «més transparència» sobre la informació que tenien sobre els abusos sexuals comesos pel sacerdot Francesc Peris –que va ser a l’escola jesuïta entre la dècada dels 70 i l’any 2005– i també sobre com van gestionar cada una de les acusacions que van rebre sobre la seva conducta.