«La pitjor sequera dels últims 100 anys»

El Govern crida a «fer un pas més» en l’estalvi d’aigua i defensa les reduccions de pressió de l’aixeta

El embalse de Rialb, en la Noguera, se encuentra por debajo del 10% de su capacidad en el episodio de sequía que afecta a Catalunya. La Noguera, Lleida. 15 08 22

El embalse de Rialb, en la Noguera, se encuentra por debajo del 10% de su capacidad en el episodio de sequía que afecta a Catalunya. La Noguera, Lleida. 15 08 22 / Jordi V. Pou

2
Es llegeix en minuts

El conseller d’Acció Climática, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha cridat a «fer un pas més» en estalvi d’aiguadavant «la pitjor sequera dels últims 100 anys, des que hi ha dades» i ha defensat mesures com la reducció de la pressió de l’aigua de l’aixeta, tot i que reconeix que no es pot portar a terme a tots els municipis.

En declaracions als periodistes abans de reunir-se aquest dimecres amb operadors d’aigua i el món local per abordar la situació de sequera, ha afirmat que «entre tots s’ha de fer el que sigui necessari» per continuar estalviant aigüa i, alhora, obtenir més recursos hídrics.

La reunió ha comptat amb els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el d’Aigües Ter-Llobregat (ATL), David Vila, així com amb representants de les Diputacions, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM).

La pitjor situació des que hi ha dades

Mascort ha advertit que la situació de sequera a Catalunya és «molt crítica ja», al trobar-se els embassaments de les conques internes per sota del 19%, mentre defensa que la trobada amb el món local permetrà compartir quina és la situació actual i «els pròxims passos a seguir» en la gestió en baixa de l’aigua.

«Hem de posar totes les eines tots junts perquè la situació (de sequera) és molt crítica. Estem en la pitjor situació des que tenim dades, no havia plogut mai tan poc en els últims 100 anys», ha alertat.

El conseller també ha llançat una crida a continuar amb les mesures d’estalvi i a reforçar-les. Preguntat per si la reducció de la pressió de l’aigua d’aixeta seria una de les opcions, ha respost que «s’estan posant sobre la taula totes les mesures que signifiquin estalviar aigua».

Estalvi d’entre el 2% i el 5%

En aquest sentit, Mascort ha informat que s’ha reunit amb operadors d’aigua que li han informat que ja estan fent proves de reduccions de pressió, cosa que suposaria una disminució del consum d’entre el 2% i el 5%.

El conseller afirma que li «consta» que aquestes proves ja les estan fent Aigües de Barcelona, Aigües de Manresa i Aigües de Vic (Barcelona), tot i que desconeix quan es posaran en marxa.

Gairebé la meitat de l’aigua no procedeix d’embassaments

El conseller ha explicat que en la trobada amb els operadors d’aigua en alta s’han abordat altres opcions, com construir pous nous o aprofitar els que estan en desús. «Cal intentar trobar totes les fórmules possibles per obtenir més recursos alhora que continuem estalviant», ha remarcat.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha valorat que Catalunya «ha fet els deures per a una sequera normal», ja que assegura que pràcticament el 45% del consum d’aigua ja no ve dels embassaments, sinó de les dessaladores, d’aigua regenerades o d’aigua freàtica.

Sobre l’entrada en estat d’emergència per la sequera en més municipis catalans abans del desembre, el conseller ha cridat a treballar «amb prou previsió» per programar què fer quan això es produeixi.