Pederàstia

Els bisbes rebutgen les xifres del Defensor: «Són una barbaritat. Si seguim els comptes, estaríem tots ficats en els abusos»

Els bisbes rebutgen les xifres del Defensor: «Són una barbaritat. Si seguim els comptes, estaríem tots ficats en els abusos»

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En línia amb la primera reflexió efectuada pel cardenal Joan Josep Omella, que dissabte va assegurar que les «xifres extrapolades» de l’informe del Defensor del Poble sobre les víctimes de la pederàstia a l’Església «són mentida i tenen intenció d’enganyar», la Conferència Episcopal ha reiterat aquest dimarts que «sorprèn» el volum que s’extreu de l’enquesta, entorn de 440.000 afectats, perquè és una «barbaritat», que «no es correspon amb la veritat» i suposaria esquitxar tots els sacerdots. «Si seguim els comptes, estaríem tots ficats en la dinàmica d’abusos», ha assenyalat Omella en la roda de premsa, on els bisbes han explicat, detalladament, la seva valoració de la tasca efectuada per la institució presidida per Ángel Gabilondo.

Així mateix, han acusat el Defensor d’«opacitat» perquè, segons la seva opinió, no ha explicat com s’ha realitzat l’enquesta, que conclou que l’11,7% dels espanyols han patit agressions sexuals en la seva infància, l’1,13% en l’àmbit religiós (en qualsevol institució religiosa tot i que l’agressor fos seglar) i un 0,6% per part directament d’un sacerdot o religiós. No obstant, l’informe detalla que s’ha efectuat amb 8.013 entrevistes ‘online’ i telefòniques.

Segons el secretari general de la CEE, César García Magán, l’extrapolació completa d’aquestes dades comportaria que «hi hauria quatre milions i mig de persones abusades» en tots els àmbits i «sortiria la resultant tan al·lucinant i forassenyada que en gairebé totes les famílies hi hauria algun cas d’abús».

Notícies relacionades

Així mateix, la Conferència Episcopal ha assenyalat que les recomanacions del Defensor per prevenir els abusos i rescabalar-ne les víctimes són «valuoses» però ha advertit que l’Església només participarà en el fons per al pagament de compensacions si hi «participen tots els àmbits», com la comunitat educativa, les federacions esportives o les associacions on s’han denunciat casos d’abusos.

Segons el seu parer, si no es reparen «totes les víctimes» es crearia una «classificació aleatòria, perniciosa i discriminatòria», perquè el «90% en quedarien excloses». Si el fons s’articula només per a una part dels afectats, ha avisat la CEE, no hi participarà i «l’Església tindria el seu propi procés de reparació integral, com ja s’està fent».