Cau un grup criminal que sabotejava torres de comunicació per robar empreses a Catalunya
3
Es llegeix en minuts

Els Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força en empreses que provocaven sabotatges en infraestructures de comunicacions. La policia ha detingut tres persones d’entre 23 i 31 anys a qui atribueixen vuit assalts i un delicte de danys. L’organització, que disposava d’alta tecnificació, tallava amb radials el cablatge de torres de telecomunicacions prèviament seleccionades per provocar talls de subministrament a les companyies que volien assaltar inhibint possibles senyals d’alarma. El 16 d’octubre es van realitzar entrades i escorcolls a Blanes (Selva) i Llinars del Vallès (Vallès Oriental). Els agents van requisar inhibidors de freqüència, sistemes de seguiment i altres eines per cometre els robatoris.

La banda, que va actuar a Girona, Bages i Maresme, provocava talls de subministrament a les companyies que pretenia assaltar

Els arrestos i identificacions són el resultat de dues investigacions policials iniciades arran de les denúncies fetes a l’agost per sabotatges en torres de comunicacions a l’àrea de Girona, i entre el juliol i l’octubre on es van registrar fins a vuit robatoris amb força en empreses de Girona, el Bages i el Maresme.

La investigació de l’Àrea d’Informació va poder determinar que els presumptes autors dels sabotatges a les torres de comunicació eren un home i una dona de 23 anys a qui s’ha detingut per un delicte de danys. Aquestes persones tallaven amb radials tot el cablatge de les torres de telecomunicacions per inhabilitar el senyal, fet que provocava problemes a la recepció d’emissores de ràdio i televisió així com incidències en l’accés a Internet i en la cobertura de telefonia mòbil. A més també inhibien els senyals de les alarmes, cosa que els facilitava cometre aquests fets delictius.

Grup criminal

Per la seva banda, els investigadors de l’Àrea d’Investigació Criminal van concloure que tot apuntava que els autors dels vuit robatoris formaven part d’un grup criminal per la seva especialització. Els lladres inspeccionaven la zona prèviament escollint minuciosament les vies d’accés i sortida i provocaven talls de subministrament les empreses. A més utilitzaven inhibidors de freqüència per assegurar-se la no-activació de les alarmes disposant de sistemes electrònics de seguiment a fi de monitorar els moviments de les seves víctimes.

D’aquesta forma, els agents van detenir tres persones, les dues anteriorment descrites i una altra dona de 31 anys, com a presumptes integrants d’un grup criminal així com autors de vuit robatoris amb força. A més, van identificar tres persones més, les quals estan en recerca i captura pels mateixos motius.

Els agents van comprovar que les dues investigacions estaven connectades entre si ja que els autors formaven part del mateix grup criminal. De fet, arran dels robatoris comesos prèviament, van aconseguir fer malbé les torres de telecomunicació per inutilitzar els sistemes d’alarma i facilitar els robatoris a l’interior d’empreses.

Explosió de la investigació

Notícies relacionades

El passat 16 d’octubre, una vegada recollits els indicis suficients per acreditar la participació dels investigats, es va portar a terme l’explosió del cas. Per això es van realitzar dues entrades i registres a Blanes (Selva) i Llinars del Vallès (Vallès Oriental) on es van intervenir telèfons, radials, trepants, una estació de soldar, bombones d’oxigen, una escopeta de balins, inhibidors de senyal, serres, cisalles, becs de lloro, eines diverses, aparells OBDII, volumètrics, localitzadors, dispositius de seguiment GPS, discos durs, ordinadors, càmeres de fotografia amb objectius i una caixa forta.

Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 19 d’octubre davant el jutjat d’instrucció de Figueres pels robatoris amb força i, posteriorment, el passat 20 d’octubre davant el jutjat d’instrucció d’Olot pels danys a les torres de telecomunicacions. La investigació continua oberta a l’espera que es puguin desprendre indicis de participació dels investigats o d’altres persones en més fets.