Investigació als EUA

Un estudi relaciona els productes per allisar els cabells amb el càncer d’úter

Un estudi relaciona els productes per allisar els cabells amb el càncer d’úter
2
Es llegeix en minuts
France Presse

Els productes que s’utilitzen per allisar els cabells eleven el risc de patir càncer d’úter, segons conclou un estudi fet als EUA i publicat en el ‘Journal of the National Cancer Institute’. El treball apunta que les dones que utilitzen aquests productes amb freqüència, més de quatre vegades en un any, tenen el doble de probabilitats de patir càncer d’úter, principalment càncer d’endometri, que no s’ha de confondre amb el de coll uterí.

«Hem calculat que l’1,64% de les dones que no han utilitzat mai un producte per allisar els cabells han desenvolupat càncer d’úter als 70 anys, però per a les usuàries freqüents aquest risc augmenta al 4,05%», explica Alexandra White, autora principal d’aquest estudi. «La duplicació d’aquesta taxa és preocupant», ha afegit, abans de recordar que el càncer d’úter és relativament inusual, ja que representa al voltant del 3% dels nous casos de càncer als Estats Units. L’estudi s’ha basat en dades de gairebé 33.500 dones nord-americanes, seguides durant gairebé 11 anys.

Com que les dones negres utilitzen productes per allisar els cabells amb més freqüència i tendeixen a començar més joves, «aquests resultats podrien ser particularment interessants per a elles», ha remarcat Che-Jung Chang, coautora de l’estudi. De fet, aproximadament el 60% de les dones que van afirmar haver utilitzat productes per allisar els cabells l’últim any es van identificar com a negres.

Els productes per allisar els cabells podrien afavorir l’absorció de substàncies químiques a través de lesions o cremades al cuir cabellut, o per l’ús de planxes allisadores, la calor de les quals qual descompon les substàncies químiques, assenyala l’estudi.

Notícies relacionades

En el seu treball, els investigadors no recopilen informació sobre béns i marques específiques, però sí que assenyalen les substàncies químiques presents en aquest tipus de productes per als cabells que podrien contribuir a l’augment del risc de càncer: parabens, bisfenol A, metalls o formaldehid. Aquest últim, que se sol conèixer com a formol, s’utilitza en particular per a l’anomenat allisat brasiler.

No és la primera vegada que investigacions relacionen els allisadors per als cabells amb el càncer. Treballs anteriors ja van establir un vincle entre aquests productes i un risc més elevat de càncer de mama.