Diversitat i malalties

Els oncòlegs reclamen investigar les diferències entre els dos sexes davant el càncer

  • Els homes tenen el doble de risc de patir tumors que les dones per factors biològics, segons les últimes evidències científiques

Els oncòlegs reclamen investigar les diferències entre els dos sexes davant el càncer
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La lluita contra el càncer, gràcies a la immunoteràpia, la medicina de precisió i el descobriment de nous fàrmacs, ha canviat en els últims anys la manera de tractar i investigar el càncer , però «no podem avançar sense incorporar la perspectiva de la diversitat». «El sexe i el gènere influeixen i condicionen no només l’aparició, el desenvolupament i el tractament de la malaltia, sinó també l’exposició a factors de risc com el tabac i l’alcohol, per la qual cosa és molt important tenir en compte aquestes diferències, adaptant les estratègies per a la prevenció i cribratge del càncer», reclama la presidenta de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), Enriqueta Felip.

La SEOM, juntament amb la biofarmacèutica MSD, han organitzat recentment un seminari destinat precisament a cridar l’atenció sobre la transcendència de la diversitat sexual en el càncer i la necessitat que la perspectiva de gènere s’incorpori tant a la recerca, com a la prevenció i els tractaments. El motiu és que, segons ha detectat la societat mèdica a través d’una enquesta entre els oncòlegs espanyols, «en general, falta coneixement [sobre les diferències en funció del sexe biològic en els pacients], per la qual cosa és important treballar més a favor d’aquest tema i aconseguir que sigui una preocupació a tenir en compte pels especialistes», segons explica la coordinadora de la Comissió Dones de SEOM, la doctora Ruth Vera.

Més incidència en homes

Les dades mostren que els homes pateixen més tumors i, en conseqüència, entre la població masculina és la primera causa de mort, per davant de les malalties cardiovasculars i infeccioses. En les dones, en canvi, la primera causa són les malalties cardiovasculars, seguida dels tumors. Així, el 2020, van morir 67.274 homes contra 45.494 dones. Per tant, els homes tenen el doble de risc de morir per càncer i una de les causes que expliquen aquesta diferència és que «el sistema immunitari en la dona és més potent que en l’home, per la qual cosa elles poden controlar millor la malaltia», assevera Óscar Juan José Vidal, oncòleg de l’Hospital La Fe de Vàlencia, que recorda que ha passat igual amb el coronavirus, en què la mortalitat és més alta entre els homes.

Un altre dels factors que expliquen la incidència més significativa en la població masculina té a veure amb els hàbits de risc. Així, el consum de tabac, alcohol i drogues il·legals està més estès entre els homes. Ara bé, un megaestudi publicat recentment a la Societat Americana del Càncer apunta que només una petita proporció de càncers es deuen a les diferències en les conductes de risc entre els dos sexes, mentre que una gran part es produeix per les diferències biològiques, com la genètica, l’epigenètica o les hormones. Per això, la SEOM reclama tenir en compte aquest aspecte tant en la prevenció, com el diagnòstic i el tractament del càncer.

Els assajos

D’altra banda, les construccions socials de gènere, és a dir, el diferent comportament en funció del sexe de la persona, «afecten la comunitat, els metges i els pacients i interactuen amb la patologia». Per això, els oncòlegs reclamen que també es tinguin en compte.

Notícies relacionades

Una de les barreres a fer caure és que s’incorpori la diversitat sexual als assajos clínics, en què la participació de la dona (i de persones trans) tradicionalment ha sigut insuficient, fet que provoca que les dades puguin estar distorsionades i que els tractaments no estiguin prou provats en els col·lectius que menys hi participen.

De fet, les recerques indiquen que una de les revolucions contra el càncer, la immunoteràpia (destinada a estimular el sistema immunitari per combatre les cèl·lules cancerígenes), té més benefici en els homes que en les dones, que al seu torn pateixen més toxicitat (efectes secundaris), «cosa que planteja la necessitat d’una recerca que tingui en compte aquestes característiques», segons demanda el doctor Juan Vidal.