Cop policial al braç armat del nazisme a Espanya

Els ultres de Combat 18 es finançaven amb ajuda francesa

Els ultres de Combat 18 es finançaven amb ajuda francesa

Lorena Sopêna Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Poc abans que els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional els desarticulessin, uns nazis del grup Combat 18 van increpar, insultar i trepitjar un captaire marroquí a la via pública a Barcelona. I el 12 d’octubre passat, quan encara faltaven menys dies per al cop policial, tota la cúpula de la trama va participar en la manifestació ultra que es va congregar a Montjuïc. 

Van acudir a la concentració extremista el president, el vicepresident, la tresorera i almenys uns altres quatre membres de la banda, a la que les Forces de Seguretat consideren el braç armat de l’organització il·legal supremacista blanca Blood & Honor. Pallisses a immigrants i proselitisme polític, acció i reclutament, era la doble activitat en què estava embrancat el primer capítol espanyol d’un nacionalsocialisme armat vist fins ara. 

Els policies els han intervingut de moment armes d’imitació, però han reunit evidències que estaven esbrinant com aconseguir les de veritat. També manejaven un manual per a l’elaboració domèstica d’explosius, i volien iniciar la compra de precursors amb què fabricar-los.

L’objectiu, com ja va informar EL PERIÓDICO, era atemptar contra persones i entitats vinculades a interessos jueus i musulmans a Espanya, i també contra figures de l’esquerra i de l’activisme LGTBI. Però en les seves reunions havien expressat a més el seu odi contra formacions de l’independentisme més radical català, que fonts policials pròximes a l’operació consideren també com un dels objectius futurs de la banda.

Obrer nazi

El comportament dels detinguts no era tan evident com el dels antics caps rapats, moviment del qual prové una part dels integrants de Combat 18: havia començat a fer-se més discret.

El líder de la banda és un home de 35 anys la identitat del qual no ha volgut confirmar encara cap font policial malgrat les conjectures publicades. No té parella estable ni fills. Té experiència darrere, descriu una font pròxima a la investigació. Es refereix a un llarg historial de militància a l’extrema dreta. Es considera a si mateix «un obrer nacionalsocialista», i de la mateixa manera qualificava els integrants del grup.

En aquesta fase d’implantació del capítol espanyol de Combat 18 –les xifres del nom corresponen a les lletres A i H, d’Adolf Hitler–, el principal problema del líder i el seu staff era obtenir fons per funcionar. I, en aquest flanc, els detinguts han tingut l’ajuda de la branca francesa de Blood and Honor, que estan investigant les forces de seguretat.

Durant la vigilància al grup ha quedat constància de diversos viatges a França, i també d’amics francesos a territori espanyol, per organitzar l’ajuda. El suport financer dels francesos es demanava en trobades que han tingut lloc no massa lluny del tram català de frontera pirinenca, i no en ciutats, sinó en localitats d’extraradi.

Roba d’integrants de la banda nazi Combat 18 confiscada per la Policia /

CNP

La Policia sospita que la banda, a més, havia començat a explorar la possibilitat de finançar-se mitjançant la venda de drogues. Per això se’ls han intervingut algunes plantes de marihuana que anirien, per la seva quantitat, destinades a alguna cosa més que l’autoconsum. 

Mossos i policies s’han apuntat el gol de desarticular aquesta organització criminal quan ja estava en camí de convertir-se en banda armada, i abans de perpetrar els objectius de violència i desestabilització que s’havien marcat. Malgrat el pas a disposició judicial dels detinguts, es continua considerant oberta aquesta operació a l’espera de l’anàlisi de tot el material intervingut, parteix d’aquest amb més valor que els mers fullets de propaganda i hagiografies de Hitler i el nacionalsocialisme. 

Organització criminal

De moment, el delicte principal que els atribueixen les forces de seguretat als 16 detinguts en l’operació que va transcendir dimarts passat –onze d’ells a Catalunya– és el de pertinença a organització criminal. L’acusació deriva del fet de ser –i així mateix es consideraven– la força armada d’una entitat nazi, Blood & Honor, amb presència en diversos països d’Europa i Amèrica, i que a Espanya va il·legalitzar el Tribunal Suprem després de la detenció de 14 dels seus integrants el 2010.

Com llavors, en aquesta operació també han sigut detinguts antics integrants de la formació neofeixista Moviment Social Republicà, o MSR. Es tracta d’un fenomen de «multimilitància» típic de les formacions d’extrema dreta, explica una de les fonts policials consultades.

Ha transcendit ja que en el si de l’organització hi havia una estructura jeràrquica de rangs, amb el president i el vicepresident a la cúpula i diferents graus de nomenclatura militar: sergent gran d’armes, sergent, tinent... En realitat no es tracta de rangs militars, sinó de denominacions que es deriven del món de les bandes moteres americanes, però sí que impliquen un ordre jeràrquic de funcionament.

Notícies relacionades

El grau de sergent l’anaven donant els caps assentats a Barcelona –la seu del nucli dur d’aquesta trama– als delegats que van anar captant a Arganda del Rey (Madrid), una pedania de Talavera de la Reina (Toledo), Lugo i Màlaga. A aquests sergents, caps de cèl·lula, se’ls encarregava reclutar altres soldats per al grup. .

El proselitisme es portava a terme en els ambients en què pot fructificar la temptació d’un nazi sobre un altre nazi: concerts de grups de rock afins, mogudes moteres, mobilitzacions polítiques i nits de copes que sovint acabaven en baralla o en ràtzies contra els migrants que tinguessin la desgràcia de creuar-se al seu camí.