Cop a Combat 18

El grup neonazi desarticulat a Catalunya planejava atacs a mesquites i a la comunitat jueva

ALBERT SEGURA / ACN

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El grup neonazi d’extrema dreta i supremacia blanca Combat 18 que dimarts passat van desarticular Mossos d’Esquadra i Policia Nacional tenia com a objectiu atacar mesquites, la comundad jueva i els grups antifeixistes, tot i que encara no havien desenvolupat plans concrets. De fet, es trobaven en fase de creació i expansió. «No hi havia un objectiu concret sobre el qual actuar, però sí que tenien aquestes prioritats genèriques», ha explicat aquest dijous David Sánchez, intendent de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra.

Els agents han seguit aquest grup durant 22 mesos, però han decidit actuar ara per aturar la propaganda que emetien. «Vam veure que havien incrementat la captació a persones vulnerables a qui podrien haver arrossegat», ha seguit Sánchez.

De moment, l’operatiu Dracarys compta amb 16 detinguts que van crear una filial espanyola del grup Combat 18, una organització il·legalitzada des del 2010 a Espanya. Aquest dijous, el jutge que investiga el cas els ha deixat a tots en llibertat.

Combat 18 actua com a braç armat de Blood and Honour, lligada al supremacisme blanc. «Creuen que la raça blanca està sent amenaçada i a partir d’aquest dogma justifiquen la violència», ha remarcat Sánchez. El grup no té un lideratge internacional sinó que treballa sobre la idea que qualsevol que comparteixi les seves tesis pot exercir violència contra polítics, oenagés que ajuden migrants, persones amb discapacitat, musulmans, jueus o persones del col·lectiu LGTBI.

Patrullatge virtual

En el cas del grup que s’estava creant a Catalunya, les alertes van saltar a principis del 2022 amb el patrullatge virtual que solen fer els agents que treballen a la comissaria general d’informació. «És habitual trobar perfils que mostren simpatia amb aquesta ideologia, però per primera vegada vam veure que havien creat una delegació de Combat 18 a Espanya, i que els seus integrants tenien relació entre ells amb bastanta afinitat», ha detallat Sánchez.

Han sigut gairebé de dos anys de seguiment d’aquest grup, que tenia la base principal a Catalunya. «Hi havia múltiples reunions de coordinació i estructuració del grup, que comptava amb una estructura clarament jerarquitzada», ha dit l’intendent. Així, tenien un president, un tresorer i un cap d’armes, el responsable de disciplinar la resta de membres del grup.

El cas va passar a mans del Jutjat número tres de Manresa perquè un dels principals impulsors del grup vivia en aquesta zona. «Tenim càrrega probatòria suficient per demostrar que són una organització criminal», ha dit l’inspector.

Evitar més radicalització

Els 11 detinguts a Catalunya eren el nucli dur del grup, que fins i tot mantenien trobades presencials per prendre decisions. Hi ha cinc detinguts a Madrid, Màlaga, Lugo i Toledo que només tenien contacte virtual amb ells, i que van arribar posteriorment. «Estem parlant de persones ja radicalitzades, de 29 a 49 anys. Tenen antecedents per delictes d’odi o per situacions compatibles que ens fan entendre que el seu procés de radicalització ja estava completat», ha abundat Sánchez.

En els últims mesos, el grup havia augmentat la seva propaganda a través de les xarxes socials per captar nous membres. «Si haguessin entrat nous membres joves els estaríem permetent exercir de pol d’atracció i d’oportunitat. No volíem que aconseguissin la captació de joves al final de l’adolescència», ha destacat Sánchez.

En el dia d’avui, el grup encara no havia arribat a planificar un atac ni a marcar-se un objectiu concret, tot i que sí que haurien manifestat la seva voluntat prioritària d’actuar contra mesquites, interessos jueus i grups antifeixistes. «De forma abstracta i genèrica, no hi havia perill real contra la ciutadania», ha puntualitzat Sánchez.

Notícies relacionades

També estaven intentant aconseguir armes de foc, contactant amb matrius del grup Combat 18 a nivell internacional, però no ho van aconseguir. «No descartem que hi hagi més detencions a nivell internacional», ha dit l’intendent. Els detinguts també s’enfronten a un delicte de tinença il·lícita d’armes.

Sánchez ha insistit que tot i que no hi ha un repunt de casos de grups supremacistes blancs a Catalunya, aquesta és una realitat creixent. «Les principals amenaces per a la seguretat per a la comissaria general d’informació són el gihadisme i els grups d’ultradreta», ha exposat l’agent. També ha afegit que la voluntat de captar persones és constant a tot Occident, tot i que ha reblat que, de moment, la perillositat contra la ciutadania està lluny. «No hi ha un increment de l’amenaça».