El preu de l’aigua pujarà un euro per persona i mes a l’àrea de Barcelona
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El preu de l’aigua pujarà a l’àrea de Barcelona, així com en altres punts de Catalunya, a partir de l’1 de gener del 2024. La principal empresa distribuïdora, Aigües Ter-Llobregat (ATL), ha decidit actualitzar les tarifes i «adaptar-les al context actual», en què la sequera, l’augment del preu de l’electricitat i la inflació han provocat un augment substancial dels costos de tractament i distribució de les aigües. Després d’aquesta decisió, s’estima que el cost de l’aigua podria augmentar de mitjana un euro per persona i mes. En total, amb aquesta nova actualització s’estima que la tarifa podria passar dels actuals 0,74 euros per m3 als 0,99 euros per m3

Notícies relacionades

La mesura es votarà i aprovarà aquest dimarts. Després, estarà en mans dels ajuntaments estudiar com l’apliquen. L’impacte final a la factura dels usuaris dependrà, per exemple, de quanta aigua obtingui un municipi del circuit del Ter-Llobregat, així com dels pressupostos propis de cada consistori. En total, segons xifres proporcionades per l’empresa, ATL subministra aigua al 90% de la població a Catalunya (l’equivalent a 5,5 milions de persones).

És la primera vegada que s’anuncia un augment del preu de l’aigua derivat de la situació de sequera extrema que en aquests moments viu Catalunya. Tot i que, això sí, feia temps que s’anunciava una mesura en aquesta direcció. Sobretot perquè, segons expliquen fonts de la principal distribuïdora d’aigua a Catalunya, la falta de recursos hídrics ha obligat a posar a tota vela infraestructures amb una alta necessitat energètica, com és el cas de les dessalinitzadores. Així, doncs, s’ha passat dels 0,05 que costava depurar un metre cúbic d’aigua del riu als 30 cèntims que costa obtenir l’equivalent d’aigua dessalinitzada.