Els assassinats masclistes dels primers nou mesos de l’any ja superen els del 2022
2
Es llegeix en minuts
EFE

Cinquanta dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles en els primers nou mesos del 2023, una xifra que supera ja els 49 assassinats per violència de gènere registrats en els anys 2022 i 2021 i que iguala els del 2020. Només al setembre han sigut assassinades 10 víctimes, el mes més cruent del 2023 i el pitjor dels setembres al costat del del 2008, quan també es van registrar 10 feminicidis.

Després d’aixecar-se el secret del sumari, el Govern de Castella-la Manxa ha confirmat aquest diumenge la naturalesa masclista del crim de Sandra, la dona boliviana de 41 anys que va ser atropellada presumptament pel seu marit dijous a Val de Santo Domingo (Toledo).

Comitè de crisi

El Ministeri d’Igualtat ha convocat dimecres vinent 4 d’octubre un comitè de crisi per analitzar les causes d’aquest repunt d’assassinats per violència de gènere junt amb Interior, Justícia, Fiscalia, Consell General del Poder Judicial i les comunitats autònomes. Serà el cinquè comitè d’aquest 2023 després dels organitzats al gener (7 víctimes mortals), el maig (6), el juliol (8) i l’agost (7).

Segons les estadístiques de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, 29 de les 50 víctimes d’aquest 2023 eren espanyoles i les altres 21, estrangeres. Vint de les 50 víctimes tenien entre 31 i 40 anys, el grup d’edat més afectat.

En 34 casos, les dones convivien amb els presumptes agressors i en 30 víctima i feminicida eren parella; en els altres 20 casos ja no eren parella o estaven en fase de ruptura. Dotze dels feminicides, el 24%, es va suïcidar després de perpetrar el crim, per la qual cosa no podran ser jutjats pels seus actes.

Comunitats més afectades

Andalusia és la comunitat més castigada per la violència masclista, ja que en aquesta regió s’han perpetrat 16 assassinats, seguida de Catalunya (9), la Comunitat Valenciana (5), Madrid (4), les Canàries (3) i Castella i Lleó (3).

Tant a Galícia com a Castella-la Manxa i el País Basc dos dones han sigut assassinades, i la Rioja, Aragó, Múrcia i Navarra han registrat un feminicidi cadascuna.

Notícies relacionades

Des del 2003, 1.234 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya.

Fins al moment la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere assenyala que són 48 els menors que han quedat orfes aquest any com a conseqüència de la violència masclista, xifra que augmentarà amb els fills de la Sandra.