Comunicat de Salut

Virus del Nil: què és, com es contrau i símptomes

Catalunya ha confirmat el primer cas de virus del Nil al territori, a Tarragona

Virus del Nil: què és, com es contrau i símptomes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya ha confirmat el primer cas de virus del Nil en persones del territori, a la regió sanitària del Camp de Tarragona. La Conselleria de Salut ha avisat de dos casos, un de confirmat i un altre de possible, i que les dues persones es troben bé.

Un mosquit, el transmissor

El virus del Nil és transmès per la picada d’un mosquit, l’‘Aedes japonicus’, infectat que ja porta el virus, tot i que és important recordar que no tots els mosquits estan infectats i que no totes les persones que són picades per un mosquit infectat contrauran el virus. Els nens es poden infectar, però rares vegades emmalalteixen greument. L’epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla, ja va esbossar unes pinzellades sobre el brot l’agost de l’any passat, quan es va registrar el brot anterior, també a Andalusia.

¿Quins en són els símptomes?

Els símptomes principals de la febre del Nil són similars als de la grip: mal de cap, vòmits, febre, aparició d’erupcions cutànies o cansament. No obstant, si es tracta d’una encefalitis o meningitis els senyals d’alarma són mals de cap, febre elevada, rigidesa de clatell, estupor, desorientació, coma, tremolors, convulsions, debilitat muscular i paràlisi, detalla l’OMS.

Tractament

Notícies relacionades

No hi ha una vacuna ni tractaments específics per a la infecció, el que es poden utilitzar són analgèsics sense recepta per reduir la febre i alleujar alguns símptomes. En els casos més greus, generalment s’han d’hospitalitzar els pacients perquè rebin tractament, com líquids per via intravenosa, medicaments per al dolor i cures d’infermeria.

La Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica ha elaborat unes recomanacions a fi de prevenir les picades d’insectes, com fer servir teles mosquiteres en finestres i portes, intentar no mantenir-se a l’aire lliure entre el capvespre i l’albada, procurar deixar la llum apagada, seguir diàriament una correcta higiene corporal, evitar els perfums intensos. També utilitzar roba que tapi al màxim possible la pell i sacsejar-la abans d’utilitzar-la si s’ha estès a l’exterior, fer un ús adequat dels repel·lents, continuant estrictament les recomanacions sobre la manera i freqüència d’ús descrits pel fabricant i si s’utilitza crema per al sol, aplicar-la primer, deixar absorbir durant vint minuts i, llavors, aplicar el repel·lent de mosquits

Temes:

Virus