Només 16.000 euros de multa: els quatre incompliments d’Amazon en la gestió dels residus
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les empreses que venen aparells elèctrics o electrònicsestan obligades per llei a quedar-se amb els productes que els consumidors ja no volen quan se’n compren un de nou. Aquesta normativa sembla evident quan parlem de rentadores, neveres o rentaplats... ¿A qui no se li acut exigir que s’emportin l’antic aparell? En canvi, a pocs els passa pel cap deixar a la botiga l’assecador vell o la maquineta d’afaitar espatllada.

La gestió d’aquests residus elèctrics (RAEE) ha d’estar regulada, ja que sovint aquests artefactes desprenen substàncies altament contaminants per a les persones i el medi ambient. És a dir, les empreses han de detallar exactament com recullen aquests residus, on s’emmagatzemen i on acaben. Però no totes les companyies ho compleixen. En les últimes hores, el Govern va anunciar una multa a Amazon per no tenir la documentació en regla a l’hora de tractar aquests residus electrònics.

Notícies relacionades

Segons l’expedient obert, iniciat el 2019, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, la quantitat que ha de pagar la multinacional per les seves irregularitats ascendeix només a 16.000 euros. No obstant, el document oficial remès a Amazon mostra diverses irregularitats de l’empresa.

No comunicació

  1. Amazon, des del seu centre logístic del Prat de Llobregat, recollia els residus a domicili en aquesta mena de logística inversa, quan així ho sol·licitaven els clients. El problema, segons diu aquest expedient, de 12 pàgines, és que no ho va notificar prèviament a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). La normativa explicita que l’empresa ha de donar a conèixer la seva activitat quant a la recollida dels RAEE. I això no es va fer, i per tant, l’agència no pot comprovar que el procés es fa de forma correcta. El director de l’ARC admet en conversa amb aquest diari que són diverses empreses de venda ‘online’ les que tenen un ampli marge de millora en matèria de recollida de residus electrònics o elèctrics.

Transport irregular

De la mateixa forma en què Amazon no va comunicar a l’Administració la seva activitat de recollida de residus electrònics, tampoc disposava d’un permís legal per traslladar aquests residus. Com que la companyia incomplia les obligacions de tots els productors o venedors d’aparells elèctrics i no utilitzava la documentació exigida pel reial decret en vigor, l’agència no podia iniciar inspeccions per comprovar que aquest trasllat es feia amb totes les garanties mediambientals. En concret, Amazon feia operacions de recollida d’aparells electrònics propis o de tercers venedors que havien contractat el servei logístic de l’empresa.

Residus d’aparells elèctrics i electrònics. /

El Periódico

Dubtes sobre l’emmagatzematge

Abans d’enviar els residus elèctrics a una planta especialitzada, se solen emmagatzemar en algun punt. Amazon, segons l’expedient obert per la Generalitat, també ho feia sense la documentació necessària. A més, Amazon entregava residus electrònics a l’empresa Dachser, dedicada a la logística, sense el permís legal requerit. Això, com passa amb els incompliments anteriors, complica la comprovació que tot es fa correctament per part dels inspectors.

Altres incompliments

La Generalitat va detectar altres irregularitats que no es concreten a l’expedient. Només s’hi especifica que Amazon no complia les seves obligacions com a productor i distribuïdor d’aquests residus, un servei en el qual sempre s’ha d’oferir la possibilitat de la recollida dels dispositius antics. No obstant, el Govern considera que per a aquests «altres incompliments» és la Comunitat de Madrid (on Amazon té la seu social a Espanya) qui hi ha d’intervenir. El Govern ha remès un informe a aquesta autonomia perquè actuï i també n’ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

La multa de 16.000 euros s’ha imposat malgrat la informació remesa per Amazon i a les al·legacions fetes per l’empresa. La companyia té marge fins al dia 5 d’octubre per pagar. Si no, li queda l’opció de presentar-hi un recurs i intentar exhaurir la via administrativa. Des de l’agència consideren que, tot i que es tracti d’una quantitat petita, aquest expedient sancionador és exemplar, perquè les empreses sàpiguen que han de complir el que està establert a l’hora de tractar residus electrònics.