800 llocs de treball en suspens

Amazon només ofereix recol·locar a Barcelona el 20% de la plantilla de Martorelles

La multinacional ha de dilucidar què farà amb els terrenys, que li costen 2,5 milions d’euros a l’any de lloguer

Amazon només ofereix recol·locar a Barcelona el 20% de la plantilla de Martorelles

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amazon ha ofert recol·locar 190 treballadors de Martorelles en altres plantes de la multinacional ubicades a la província de Barcelona. Representen entorn del 20% de la plantilla de 800 empleats que estan pendents de definir el seu futur, una vegada el magatzem logístic tanqui, tal com va anunciar la corporació fa un mes. Una xifra «absolutament insuficient» a ulls dels sindicats, que amenacen de fer indefinida la vaga si no s’augmenten les reubicacions i es milloren les indemnitzacions per a qui no quedi cobert.

Les negociacions entre la direcció d’Amazon a Martorelles i els seus treballadors enfilen la recta final. Aquest diumenge finalitza formalment el període legal de consultes, si bé les dues parts s’han citat per a dimarts vinent per a una nova reunió, en la qual els sindicats confien a acostar postures per a un tancament acordat de la planta.

De moment les converses, segons la versió del comitè d’empresa, estan encallades i no perceben voluntat d’acostament per part d’Amazon, que ha posat a sobre de la taula quanties pràcticament limitades als mínims legals. Segons han explicat aquest dijous representants dels treballadors que han anat al Parlament de Catalunya per entrevistar-se amb diferents grups polítics, Amazon els ofereix recol·locar 152 mossos de magatzem al centre del Prat de Llobregat, amb contracte de jornada completa, i 30 més amb contracte fix discontinu. A aquests s’hi hauria de sumar sis llocs més per a comandaments intermedis.

Els sindicats denuncien que Amazon no es mou i per pressionar-lo han presentat aquest mateix dijous sis denúncies davant Inspecció de Treball per suposats incompliments dels protocols de prevenció de riscos laborals. També afirmen que la direcció els està pressionant sol·licitant la intervenció policial per dissoldre els piquets informatius que estan apostats durant el dia a les portes del magatzem.

Amazon reclama policies contra els manifestants

L’alcalde de Martorelles, Marc Candela, confirma que dimecres passat va rebre una trucada d’un responsable d’Amazon per reclamar-li que enviés agents i aclarís les manifestacions de treballadors. El màxim responsable del consistori explica que la seva resposta va ser que ell no és responsable de les competències de seguretat, que corresponen a la Generalitat de Catalunya, i que si els manifestants no estaven realitzant cap il·legalitat no hi havia cap motiu per dissoldre’ls.

Amazon ja va pressionar el consistori de Martorelles per rebre tractes de favor per a la seva instal·lació, així com per a la seva expansió via permisos municipals, segons va avançar EL PERIÓDICO.

Dimarts vinent està prevista la que serà la sisena reunió entre la direcció de la multinacional i els treballadors. Tindrà lloc a la seu del Departament de Treball –que exercirà de mediador– del número dos del carrer d’Albareda, de Barcelona. Mateix escenari en el qual es van celebrar les primeres mediacions d’un altre gran conflicte laboral recent: el tancament de Nissan. Llavors es negociava la liquidació de 2.500 llocs de treball, avui són 800 llocs de treball.

2,5 milions d’euros a l’any de lloguer

Notícies relacionades

Els sindicats reclamen més reubicacions. «Que posin a sobre de la taula de veritat els llocs de treball que tenen disponibles a Barcelona», han reclamat aquest dijous des del comitè. I millors indemnitzacions per a aquells que estan coberts per aquestes, ja que ara mateix la corporació ofereix 23 dies per any treballat, quan el mínim legal està en 20 dies. I és que el trasllat a Saragossa o el Far d’Empordà no és una opció per a la majoria, sumat que el sou que percebrien allà seria d’entre 600 i 700 euros menys al mes.

Una altra carta que està pendent de jugar-se a la partida negociadora és quan Amazon abandonarà els terrenys de Martorelles. El 2017, quan s’hi va instal·lar, va firmar un lloguer a 10 anys amb l’empresa Segro –propietària dels terrenys–, a compte de 2,5 milions d’euros d’arrendament per any, segons expliquen fonts coneixedores de l’operació. És a dir, la multinacional ha de resoldre també aquest punt amb el seu llogater abans de deixar el terreny lliure perquè el seu futur possible successor negociï el recanvi.