Secció recomanada per

«Conducta il·legal»

Els Estats Units demanden Amazon per abusar del seu poder i asfixiar la competència

Els Estats Units demanden Amazon per abusar del seu poder i asfixiar la competència
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Estats Units continuen estrenyent el setge als gegants tecnològics. La Comissió Federal de Comerç (FTC) i 17 estats del país han presentat aquest dimarts una demanda en la qual acusen Amazon d’abusar del seu domini del mercat del comerç electrònic per reforçar el seu monopoli i asfixiar la competència.

L’esperada querella afirma que la multinacional logística exerceix una «conducta il·legal» a través de diferents serveis. Així, s’acusa Amazon de castigar els petits comerciants que utilitzen la plataforma i que miraven d’oferir preus més baixos dificultant que els consumidors trobessin els seus productes. També s’al·lega que la companyia dona preferència als seus articles, i perjudica així els dels seus competidors, tot i que aquests siguin de més qualitat.

«Les accions d’Amazon li permeten impedir que rivals i venedors abaixin els preus, degraden la qualitat per als compradors, cobren en excés als venedors, sufoquen la innovació i impedeixen que els rivals competeixin de manera justa», ha assenyalat l’agència del Govern en un comunicat. «Amazon està ara explotant aquest poder de monopoli per perjudicar els seus clients, tant les desenes de milions de famílies que compren a la plataforma d’Amazon com els centenars de milers de venedors que utilitzen Amazon per arribar a ells».

Gegant corporatiu

Amazon va ser fundada el 1994 per Jeff Bezos. Llavors era tan sols una llibreria ‘online’, però el seu negoci s’ha transformat i expandit durant les últimes tres dècades fins a esdevenir un imperi amb múltiples tentacles. Actualment, la multinacional domina el comerç minorista a internet, però també la computació al núvol –essencial en la construcció de la xarxa–, i té un rol destacat en mercats com la publicitat digital o les plataformes de televisió a la carta amb Amazon Prime Video.

El creixent poder d’Amazon ha generat temors, però no han evitat que continuï creixent. La companyia és el segon ocupador privat dels EUA i la seva plantilla global ascendeix a més d’1,4 milions de treballadors. Tot això l’han convertit en la cinquena empresa més valuosa del món, amb una capitalització en borsa d’1,32 bilions de dòlars.

Pressió del Govern

La presidenta de la FTC, Lina Khan, ha remarcat que amb aquest cas judicial pretén que el gegant del comerç en línia «reti comptes per aquestes pràctiques monopolístiques i restauri la promesa perduda d’una competència lliure i lleial». En cas de prosperar, l’agència reguladora podria obligar Amazon a fer canvis en el seu negoci.

La demanda dels EUA arriba després de quatre anys d’investigació i suposa el desafiament més gran del Govern nord-americà al poder d’Amazon. Els últims anys, Washington ha accentuat la seva pressió sobre els abusos de poder de les grans empreses de la indústria tecnològica, presentant demandes antimonopoli similars contra Google i Meta, l’empresa matriu de Facebook i Instagram.

Notícies relacionades

Quan era estudiant de dret a la Universitat de Yale, Khan es va donar a conèixer per una anàlisi en la qual argumentava que les lleis antimonopoli dels EUA no eren les adequades per frenar la concentració de poder d’Amazon. El 2020, va ajudar a redactar un informe de la Cambra de Representants –equivalent al Congrés dels Diputats a Espanya– en el qual defensava frenar els abusos de la companyia i d’altres gegants tecnològics. Ara, al comandament de la FTC, ha donat un enfocament diferent de la demanda, centrant-la en com les accions de la companyia haurien suposat preus més alts per als consumidors.

Després de conèixer-se la demanda, les accions d’Amazon han retrocedit entorn d’un 3%. La companyia ha assegurat que la demanda de les autoritats és «errònia des del punt de vista dels fets i de la llei», i ha afegit que està «desitjant» defensar el cas «davant els tribunals».