El cruent crim de les bessones Vázquez: un jurat decidirà a l’octubre si són culpables
4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Holi ‘cari’, he estat parlant amb la meva germana per telèfon i està fotuda, fotuda. Hem estat parlant... perquè ella ja no aguanta més, i és normal... sobre com aconseguir cloroform, ‘cari’, per adormir-lo i després... allò. ¿Saps? Perquè no vol que passi d’aquest divendres. I jo hi estic d’acord. Així que, si ho aconseguim que ella l’adormi i nosaltres rematar-lo, doncs es fa divendres a la nit. Jo em demano dia personal. No passa res. Ja continuarem parlant després, que sortiré a comprar. Fins després». Aquest és un dels àudios que figuren en la causa per l’assassinat de Pedro Fernández. Tres persones-les bessones Dolores i Pilar Vázquez i Isaac Gil, que va confessar el crim– seran jutjades a l’Audiència de Barcelona a partir del pròxim 9 d’octubre. Un jurat haurà de decidir si són culpables o no. La fiscalia, que reclama per a cada un 24 anys de presó, afirma que les dues dones es van coordinar amb l’Isaac, nòvio de la Pilar, per, suposadament, acabar amb la vida del Pedro, nòvio de la Dolores.

L’àudio de Whatsapp on es parla del cloroform (al final no es va utilitzar) l’hi va enviar la Pilar al seu nòvio. En aquells 54 segons, com en altres àudios i missatges, s’aprecia la fredor amb què els acusats van conversar sobre com matar el Pedro i quan fer-ho. Tal com anunciava aquest àudio, el Pedro va acabar sent assassinat la nit d’aquell divendres 9 de juliol al dissabte 10 de juliol del 2021 a la casa de la Dolores, la seva parella sentimental, a Sabadell.

Aquesta gravació i altres de semblants, com en la que la Pilar demana a l’Isaac que recordi posar una manta al cotxe (el cadàver del Pedro va ser trobat pels mossos embolicat en una manta ), i quatre vídeos registrats per dos veïns de l’immoble a través de l’espiell de la porta són les principals proves de càrrec. En els vídeos s’observa les germanes netejant el replà on la víctima va morir. En un d’aquests, a més, s’aprecia l’Isaac clavant cops a la cara del Pedro amb el peu i trepitjant-li el pit per assegurar-se que ja estava mort, instants després d’haver-li colpejat el crani amb una eina metàl·lica.

El contingut dels telèfons

Està previst que el judici s’iniciï dilluns 9 d’octubre, amb la constitució del jurat i, posteriorment, amb les al·legacions prèvies tant de la fiscalia com de l’acusació particular, representada per l’advocat Juan Pagán, i les defenses. En el guió del judici figura que l’endemà declararan les bessones Dolores i Pilar, així com Isaac Gil i testimonis. Però aquesta planificació pot variar i no seria estrany que els processats declarin els últims, després de la pràctica de totes les proves.

D’entrada, està previst que les sessions se celebrin durant diversos dies fins al 17 d’octubre. Una de les diligències clau serà l’informe pericial sobre el contingut dels terminals de telefonia, així com la declaració dels mossos que van participar en la investigació. El testimoni dels veïns que van gravar els vídeos també donarà pistes al jurat sobre els fets.

El Pedro va ser assassinat a Sabadell mentre dormia al pis de la seva nòvia, la Dolores. Va ser brutalment colpejat amb una eina (una pota de cabra) al cap. La fiscalia i l’acusació particular consideren que es va tractar d’un crim planificat pas a pas. Afirmen que les bessones Dolores i Pilar van traçar al costat de l’Isaac «un pla encaminat a acabar amb la vida» del Pedro, que llavors tenia 55 anys. La idea era que la Dolores, la seva nòvia, l’atragués fins al seu domicili, al carrer de Porto de Sabadell, i en aquest lloc l’assassinessin. I així va passar.

Múltiples cops amb una palanca

Notícies relacionades

Aquell dia la Dolores va trucar al Pedro i li va demanar que anés aquella nit a la vivenda per dormir junts. I quan es trobava ja al dormitori juntament amb la Dolores, els altres dos acusats van irrompre a la casa, indiquen les acusacions. Segons el fiscal, l’Isaac, «mogut amb la intenció d’acabar amb la seva vida i actuant de comú acord per a aquest propòsit amb les dues dones acusades», va agredir el Pedro. Li va assestar «múltiples cops» amb una palanca metàl·lica (una pota de cabra) que li van impactar al cap amb «extremada violència». El Pedro va poder escapar i dirigir-se a l’escala de l’immoble, però l’Isaac el va perseguir fins que es va desplomar.

Els Mossos van ser alertats pels veïns que van presenciar els fets a través de l’espiell de les seves portes. Quan els agents van arribar a l’edifici es van trobar l’Isaac fregant el terra i aquest va mentir assegurant que un veí havia caigut. Després, seguint el rastre de sang, van voler entrar a la vivenda de la Dolores, però aquesta es va negar a obrir la porta. Quan finalment els policies van aconseguir entrar, van trobar el cadàver del Pedro enrotllat en una manta. L’Isaac va confessar als agents els fets, i va inculpar la Dolores, però no la seva parella, Pilar.