Sentència

Presó per als ultres d’Artós que van pegar brutalment a un independentista el 2019

dcf27b09-1c53-4993-bb9a-848063353fea

dcf27b09-1c53-4993-bb9a-848063353fea

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat número 17 de l’Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó els quatre manifestants ultradretans que van clavar una brutal pallissa a un jove independentista de 23 anys la nit del 17 d’octubre del 2019, en un context de protestes socials desencadenades després de la sentència contra els líders del procés. La resolució judicial, a més, obliga els condemnats a indemnitzar amb 10.000 euros la víctima i remarca que van actuar abusant de la seva superioritat i per discriminació ideològica.

L’advocat Xavier Muñoz, en representació de l’Ajuntament de Barcelona, que ha exercit l’acusació contra els quatre agressors, ha remarcat que la sentència és «plenament satisfactòria» i ha recordat que la «col·laboració ciutadana» va resultar clau per registrar els fets i facilitar la identificació i posterior detenció per part dels Mossos d’Esquadra. Alguns dels arrestats llavors van complir tres mesos de presó preventiva. A més, ha destacat Muñoz, la sentència deixa clar que van actuar «col·lectivament» i posant en seriós «risc» la víctima, a qui van pegar per la seva condició «ideològica».

Pals, tubs metàl·lics i pedres

La sentència detalla que els quatre homes, armats amb pals, tubs metàl·lics i pedres, van atacar la víctima, al carrer de Rossellò del barri de l’Eixample de Barcelona, «moguts per la seva profunda animadversió a la ideologia independentista». «El van abatre de forma conjunta en una autèntica massa d’assetjament, i li van fer perdre l’equilibri molt ràpidament al rebre un fort cop», prossegueix. Un dels acusats li va pegar amb un «tub metàl·lic», cosa que va provocar «la seva caiguda a terra», on «van continuar agredint-lo despietadament amb un pal d’un metreo amb la bandera de la creu de la Borgonya i l’àguila bicèfala».

La decisió judicial considera així mateix provat que un dels agressors «va agafar pel coll la víctima» quan havia mirat d’aixecar-se del terra i el va tornar a fer caure. A continuació, aquest mateix atacant li va clavar «cinc cops amb un pal al cap i el tronc». Un altre dels condemnats «va llançar una pedra a la boca» de la víctima i també li va donar «sis puntades de peu», de les quals almenys dues li van impactar a la cara.

Els agressors només van parar quan la víctima va ser auxiliada per altres ciutadans que hi van acudir per aturar la pallissa.

El resultat d’aquesta agressió van ser contusions, ferides i talls per tot el cos, també al cap i a la mandíbula. A més, el jove va tenir una perforació de timpà. En total, recorda la sentència, va estar sota tractament mèdic durant 50 dies i un mes sencer de baixa. Els informes mèdics han acreditat que, si bé no presenta seqüeles psicològiques greus, sí que ha patit danys compatibles amb l’estrès posttraumàtic produïts per la baralla.

Plaça d’Artós

Notícies relacionades

Els quatre manifestants pertanyien a les 250 persones que es van concentrar el 17 d’octubre del 20217 a la plaça d’Artós de Barcelona sota el lema: ‘Avui cercaviles dia festiu, plaça Artós. El dijous 17. 20.00 hores. Porta la teva bandera i les teves ganes de defensar-la». En aquesta concentració, segons la sentència, hi va haver «salutacions amb el braç alçat utilitzades en el règim de terror del Tercer Reich alemany», es van entonar «càntics» de l’himne franquista ‘Cara al sol’ i es van lluir banderes espanyoles preconstitucionals amb l’àguila de Sant Joan, banderes blanques amb la creu de la Borgonya i banderes amb creus cèltiques. 

Aquesta manifestació d’ultradreta espanyolista va ser convocada durant la setmana de protestes independentistes posteriors a la sentència contra els líders del procés, diversos dies en què es van viure per Catalunya, i especialment a Barcelona, greus aldarulls.

Temes:

Successos