Entre les 10.00 i les 13.00 hores

Els mòbils a l’àrea de Barcelona rebran aquest dijous una alarma estrident per un simulacre d’emergències

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil realitzarà aquest dijous 14 de setembre una prova del sistema d’alertaa mòbils a tota l’àrea de Barcelona. Uns cinc milions de persones rebran entre les 10.00 i les 13.00 hores un missatge als seus mòbils avisant-los del simulacre. És la primera vegada que aquesta prova es fa a l’àrea de Barcelona –abans s’havia fet a Lleida, Tarragona i Girona– i és la que té més abast quant a població susceptible de rebre l’avís en cas d’emergència greu, gairebé 5 milions de persones.

Per a un millor seguiment i valoració, l’enviament es realitzarà per sectors geogràfics en diferents hores al llarg del matí. A les deu del matí s’enviarà el missatge d’alerta als mòbils al Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet; a les onze a Barcelona; a les dotze del migdia al Vallès Occidental; i a la una al Baix Llobregat i a l’Hospitalet de Llobregat.

Tots els mòbils que estiguin en aquell moment a la zona, tot i que siguin persones que estiguin de passada per carretera o ferrocarril com poden ser transportistes o turistes, haurien de rebre l’sms acompanyat d’un so d’alarma amb un soroll estrident. Concretament, el missatge que rebran serà el següent: ‘Prova d’alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. No truquis al 112, és una prova. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te’. Aquest missatge s’enviarà en català, castellà i anglès.

Protecció Civil recorda que una vegada rebut el missatge, cal llegir-lo i, com indicarà el text, no trucar al 112, ja que és una prova. Com en altres proves, la Generalitat habilitarà una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge.

Aquests dies, la Conselleria d’Interior ha realitzat una intensa campanya d’informació que ha inclòs, fins i tot, un vídeo didàctic del conseller, Joan Ignasi Elena, a Instagram que en poques hores ha sumat més de 20.000 visites i s’ha viralitzat.

Notícies relacionades

Fins ara s’han realitzat quatre proves. La primera va ser a Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran (28 de febrer), la segona a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès (12 d’abril), la tercera a les vegueries de Catalunya Central i Girona (27 d’abril) i la quarta va ser una repetició a Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès.

El missatge real, i no de prova, només s’utilitzarà en casos d’emergència considerada greu en els quals l’autoritat de Protecció Civil determini que és necessari donar instruccions a la població sobre com actuar. Es tractaria, per exemple, d’accions com el confinament davant un accident químic o bé unes inundacions. Recentment s’ha utilitzat a Madrid per alertar de l’arribada d’una DANA.