Seguretat ciutadana

La prova del sistema d’alertes a la Catalunya Central i Girona funciona excepte a Montserrat

Un 90% de veïns d’aquestes comarques han rebut correctament al seu mòbil el missatge d’emergències

  • Així serà l’alerta d’emergències que rebran els catalans al seu mòbil

  • La sequera extrema aboca Catalunya a un escenari d’incendis catastròfics

La prova del sistema d’alertes a la Catalunya Central i Girona funciona excepte a Montserrat

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil ha qualificat d’«èxit» la prova del sistema d’alertes a telèfons mòbils que s’ha fet aquest dijous a les comarques de la Catalunya Central i de Girona. Calcula que un 90% de la població d’aquestes zones ha rebut l’avís al seu dispositiu mòbil. Les dades s’extreuen de les 3.500 enquestes que els ciutadans han respost de manera voluntària –500 només a la ciutat de Girona– i la informació facilitada pels equips d’emergències desplegats a tot el territori. L’únic punt on s’han registrat problemes ha sigut el recinte de Montserrat. Es dona la circumstància que just aquest dijous, 27 d’abril, és la festivitat de la Verge de Montserrat. El subdirector general de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que s’haurà d’analitzar què ha passat amb l’antena que hi ha a la zona.

A pocs minuts de les 11.30 hores, els telèfons mòbils d’aquestes dues demarcacions han començat a sonar i a la pantalla ha aparegut un missatge en diferents idiomes –català, castellà i anglès– que alertava de la prova. «Estem provant el sistema d’alertes: en una emergència real rebries instruccions per protegir-te. No truquis al 112, sisplau», recull el missatge.

«El missatge l’han rebut a les àrees més denses, però, també, als nuclis més aïllats. La valoració global és que la prova ha anat bé», ha remarcat Delgado.

El sistema també ha permès corroborar que els dispositius que estaven en mode avió rebien el missatge quan el desactivaven i que es rebia en els tres idiomes previstos. Des de Protecció Civil també han confirmat que els ciutadans estrangers que es trobaven en aquestes comarques i tenien activat el sistema europeu de recepció d’alertes l’han rebut de manera generalitzada. Malgrat l’avís de no fer-ho, el 112 ha rebut unes 260 trucades que alertaven del missatge.

Sense recepció a Montserrat

L’única incidència detectada, de moment, ha sigut al recinte de Montserrat, on «de manera generalitzada» no s’ha rebut. En aquest sentit, tant Delgado com el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han dit que s’investigarà què ha passat amb l’antena que dona servei a la zona. Es dona la circumstància que a la basílica s’estava celebrant la missa de solemnitat amb motiu del Dia de la Verge de Montserrat, que és precisament aquest dijous, 27 d’abril.

En conjunt, Elena ha fet una valoració positiva i ha remarcat la importància de dur a terme aquest tipus de proves perquè la població estigui preparada en cas de necessitat. De fet, ha fet referència als errors detectats a Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès, el 12 d’abril. El conseller ha remarcat que s’han pogut esmenar i que s’ha pogut fer la prova d’aquest dijous correctament.

Notícies relacionades

Elena també ha insistit en la importància de ser molt selectius a l’hora de fer aquest tipus d’avisos a la ciutadania i la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha apuntat a grans incendis o inundacions amb evacuacions com a exemples en els quals es podria utilitzar el sistema. Cassany també ha remarcat la importància de «llegir bé» el missatge abans de clicar a ‘acceptar’ per assegurar que s’han rebut bé les instruccions.

La prova es repetirà el 31 de maig a Barcelona i en les pròximes setmanes es repetirà a Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès.