Informe europeu

El Parlament Europeu insta a sancionar proxenetes i clients de la prostitució

El ple aprova amb molta divisió un informe sobre prostitució que reclama directrius comunes a escala europea

La prostitució a Espanya: 45.000 dones i cinc milions d’euros al dia

Radiografia del puter: «No venen en plats voladors, pot ser qualsevol»

El Parlament Europeu insta a sancionar proxenetes i clients de la prostitució

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«La prostitució no és una feina normal i corrent. Les persones que són dins, la majoria dones però també homes i persones trans, no han de ser criminalitzades a cap país». La crida la feia aquest dimecres en roda de premsa l’eurodiputada socialdemòcrata alemanya Maria Noichl, ponent d’un informe d’iniciativa pròpia aprovat pel ple del Parlament Europeuque demana mesures europees per lluitar contra la prostitució, denuncia l’asimetria de regles nacionals a la UE, reclama que es descriminalitzi aquest col·lectiu i advoca per penalitzar i sancionar l’explotació i els clients que sol·licitin, acceptin o obtinguin «un acte sexual d’una persona a canvi d’una remuneració, promesa, subministrament d’un benefici en espècie o promesa de benefici», en línia amb el model dels països nòrdics.

El text, que no té cap caràcter vinculant, ha sigut aprovat aquest dijous però ha dividit la cambra: 234 vots a favor, 175 en contra i 122 abstencions. A favor de l’informe han votat els eurodiputats del Partit Popular Europeu i els socialdemòcrates. En la resta de grups ha dominat la divisió interna. Els representants d’IU i Podem, per exemple, també hi han votat a favor, igual que l’eurodiputat de Junts Toni Comín, mentre que ho han fet en contra els membres de Ciutadans, el PNB i ERC. En canvi, s’hi han abstingut els representants de Vox, Carles Puigdemont, Ernest Urtasun o Miguel Urbán.

Posar límit als traficants

«És hora de prendre decisions en l’àmbit de la UE per posar fi als vergonyosos sistemes i regulacions que només beneficien els traficants de persones, els proxenetes i els compradors de sexe», ha reclamat Noichl, que ha recordat que el 70% de les persones que es prostitueixen a la UE són d’origen immigrant i es troben en situacions especialment vulnerables en alguns estats membres, com Alemanya o Àustria.

«El tràfic, el crim organitzat i la prostitució no s’aturen a les fronteres», així que «hem d’abordar aquest assumpte en l’àmbit de la UE», reivindicava durant una roda de premsa en la qual van participar també dones que han escapat d’aquest món, com Amelia Tiganus, supervivent de la prostitució i resident a Espanya. «A mi també em van convertir en prostituta, em van voler convèncer que era un empoderament i que no hi havia violència darrere», va denunciar.

Falta de dades «fiables»

El document es fa ressò de la falta de dades «fiables, precises i comparables» en relació amb la prostitució, l’explotació sexual, la violència en la prostitució i l’impacte dels programes de sortida. No obstant, segons la Fundació Scelles, citada en un estudi del Servei d’Investigació del Parlament Europeu, la prostitució afecta entre 40 i 42 milions de persones arreu del món, de les quals el 90% depèn d’un proxeneta i el 75% té entre 13 i 25 anys. La fiscalia holandesa, per la seva banda, estima que al voltant del 70% de les aproximadament 30.000 prostitutes del país han sigut obligades a exercir la prostitució mitjançant la violència o atretes per un ‘loverboy’ (un proxeneta que es fa passar pel seu nòvio).

L’informe apressa els governs europeus a garantir una legislació que eviti que els delinqüents actuïn amb impunitat i demana a la Comissió Europea que desenvolupi directrius europees comunes que garanteixin els drets fonamentals de les prostitutes. «Mentre estigui socialment acceptat que les dones estan en venda, no podrem aconseguir una veritable igualtat de gènere. Hem d’invertir en programes de prevenció, educació i sortida, així com en millors polítiques socials i migratòries. No erradicarem completament la prostitució. No obstant, per canviar la societat, reduir la demanda i protegir els vulnerables, necessitem canviar les lleis. El nostre objectiu és trobar una solució europea a un problema europeu que fins ara ha sigut ignorat i posar fi a l’explotació, que només significa diners per a d’altres», assenyala Noichl.

Sistema organitzat

Notícies relacionades

Els eurodiputats insisteixen que la prostitució i el tràfic amb finalitats d’explotació sexual existeixen perquè hi ha demanda i que la despenalització del proxenetisme i la compra de sexe augmenta aquesta demanda.

«No és un acte individual d’una persona que lloga el cos per diners sinó que es tracta d’un sistema organitzat amb finalitats lucratives, un sistema intrínsecament violent, discriminatori i profundament inhumà que funciona com un negoci i crea un mercat», denuncien condemnant la realitat de món de «coacció, manipulació, violència i explotació» en el qual ha pesat en els últims anys el deteriorament de la situació social i econòmica com a conseqüència de la pandèmia».