Agència Catalana de l’Aigua

L’ACA destinarà 120.000 euros a restituir els cursos del Montsià (Tarragona) afectats per la DANA

L’ACA destinarà 120.000 euros a restituir els cursos del Montsià (Tarragona) afectats per la DANA

Govern

2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinarà 120.000 euros per restituir els cursos afectats de la comarca del Montsià (Tarragona) per les fortes pluges del 3 de setembre.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, s’ha reunit aquest dimarts amb l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, per comprovar l’estat dels cursos després del fort xàfec a principis de mes, i que va deixar diversos municipis del Montsià afectats. Durant la seva visita d’aquest dimarts, el director de l’ACA ha pogut conversar amb veïns i propietaris de restaurants, que han proporcionat el seu punt de vista sobre com les pluges han afectat la regió i amb quines conseqüències han de lidiar.

Tres forts episodis

La DANA va impactar amb més de 200 litres per metre quadrat al municipi d’Alcanar, i durant la mitja hora en què va ploure amb més intensitat van caure fins a més de 60 litres, xifra que triplicat el límit de seguretat en les precipitacions establert per Protecció Civil (20 litres per metre quadrat). Aquest setembre els danys no han sigut tan greus com en els dos episodis anteriors, però la zona s’ha convertit en un dels punts més afectats pels forts xàfecs també registrats l’octubre del 2018 i el 2021.

Després de la visita, l’ACA ha anunciat una inversió de 120.000 euros per restituir els cursos afectats a la comarca mitjançant actuacions destinades a la retirada de vegetació, redistribució de sediments i altres mesures per garantir la capacitat de desguàs dels cursos afectats.

Durant la setmana passada i, davant la indignació dels pobles afectats, el Govern va reconèixer que les mesures preses fins ara no havien sigut suficients i, d’altra banda, la Síndica de Greuges va exigir una anàlisi per comprovar què s’havia fet i quines noves solucions preveu l’Executiu per a les zones afectades.

Actuacions del 2018 i 2021

Ja el 2021 es van fer a la comarca del Montsià diverses actuacions de reparació dels danys ocasionats per les tempestes que l’1 de setembre d’aquell any van tenir lloc a la comarca. L’ACA hi va destinar 176.961,80 euros.

Després d’un ràpid diagnòstic sobre els danys ocasionats als cursos i els seus marges, l’Agència va impulsar una sèrie d’actuacions consistents en la retirada de la vegetació morta i de sediments, i en la reparació també de marges destrossats als barrancs de Solito, els Penjats, la Granja, Codonyol, Llop, Sant Jaume, Castellans-Forques i la sèquia dels municipis de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i Ulldecona.

Notícies relacionades

Així mateix, des del 2018 fins a l’actualitat s’han fet un total de 60 actuacions de manteniment i conservació dels cursos a les comarques de l’Ebre, amb una inversió total pròxima als 734.000 euros. D’aquestes actuacions, 17 s’han fet a la comarca del Montsià.

Estudi i anàlisi

Una de les propostes del Govern, segons ja va explicar EL PERIÓDICO, consisteix a fer un estudi que reevaluï el risc d’inundació d’algunes zones pròximes a rius, barrancs i rierols. L’estudi començarà el gener del 2024 junt amb l’ACA i durarà aproximadament un any i mig. Amb els seus resultats es podrà replantejar una política de prevenció i conscienciació més precisa i eficaç.