Fenòmens extrems

El Govern reavaluarà els riscos d’inundació per ajustar-los a la crisi climàtica

El Govern reavaluarà els riscos d’inundació per ajustar-los a la crisi climàtica

JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les pluges torrencials de l’últim cap de setmana al Montsià van ser la gota que va fer vessar el got. Per tercera vegada en sis anys, els veïns de les comarques de l’Ebre patien les conseqüències de les inundacions catastròfiques. Durant aquesta setmana, davant la indignació dels pobles afectats, el Govern va reconèixer que les mesures preses fins ara no han sigut suficients, mentre que la Síndica de Greuges va exigir una anàlisi per comprovar què s’ha fet i quines noves solucions preveu l’Executiu català.

En aquesta línia, una de les propostes del Govern, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, consisteix a fer un estudi que reavaluï el risc d’inundació d’algunes zones pròximes a rius, barrancs i rierols. El treball començarà el gener de 2024, conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i durarà aproximadament un any i mig. Una vegada estigui acabat, es podran replantejar respostes al problema.

«El risc està canviant. Necessitem saber si les zones amb risc d’inundació són més de les registrades en el dia d’avui», explica Mireia Boya, directora general de qualitat ambiental i canvi climàtic. Un altre factor a analitzar és la recurrència de la catàstrofe: «Si aquestes llevantades es repeteixen cada vegada més, és important tenir-ho en compte».

L’estudi pretén revisar el nombre de zones amb risc d’inundació i també la potencial recurrència

L’anomenat ‘període de retorn’ és el conjunt d’anys que es calcula que passen de mitjana entre un fenomen extrem i un altre. Aquest estudi determinarà si aquest període de retorn és més curt que fa 50 anys. En altres paraules, es pretén conèixer si en un futur serà més probable que les inundacions es repeteixin sistemàticament en certs llocs.

Drenar l’AP-7

«Tots els models indiquen que les inundacions, en plena crisi climàtica, seran més intenses i recurrents», adverteix Boya. En les últimes hores, un nou informe de l’organització WWF (Fons Mundial per a Naturalesa) constata l’increment d’aquest tipus de xàfecs, un escenari futur que, segons aquesta investigació, no resoldrà les sequeres.

El document previst per Acció Climàtica sobre el risc d’inundacions serà comparable al que ja es pot consultar sobre l’impacte dels temporals marítims. Es tracta d’un informe elaborat per la conselleria i la UPC, amb finançament del fons climàtic, una quantitat de diners recaptada amb l’impost al CO2 dels vehicles. En el dia d’avui, només queda per detallar el risc existent als ports i a 33 passejos marítims.

Notícies relacionades

D’aquí a un any i mig, quan la Generalitat disposi també de l’informe amb el risc d’inundació en rius i rieres actualitzat, les polítiques de prevenció i conscienciació podran ser més precises i eficaces.

«Els models coincideixen que aquests fenòmens, en plena crisi climàtica, seran més intensos i recurrents»

Mireia Boya

Sobre les infraestructures, encara hi ha assignatures pendents. «La línia de Rodalies del Maresme (R1) s’haurà de canviar de lloc. Però ningú pren la decisió. A la part sud de l’AP-7 i l’N-340 haurem de veure si es pot millorar el sistema de desaigüe, amb sistemes de canalització de l’aigua perquè la infraestructura no s’inundi», considera Boya.