El repunt de Covid multiplica per sis la venda de test d’antígens en farmàcies
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les dades del Ministeri de Sanitat mostren que la incidència de Covid puja, de manera imparable, des de finals de juny. En consonància, les vendes de test d’antígens, el mecanisme més senzill de saber si una persona està infectada de covid, han patit un ascens disparat. Les últimes dades, publicades aquest divendres per la consultora IQVA relatives a la setmana del 21 al 27 d’agost, indiquen que les vendes s’han multiplicat per sis en comparació amb l’última setmana de juny, quan la Covid estava en una fase d’estabilitat.

La comunitat on s’ha produït un increment més gran (del 1.328%) és Extremadura, seguida de Castella-la Manxa (1.008%) i el País Valencià (915%). Si bé, tenint en compte les unitats venudes i no el creixement des de finals de juny el rànquing està encapçalat per Andalusia (amb 95.375 tests adquirits en una setmana), seguida del País Valencià (amb 84.479 tests) i Catalunya (amb 73.755).

Les vendes es troben al pic més alt del 2023, però encara molt lluny dels volums adquirits en les principals onades de Covid que hi va haver el 2022. I amb la incidència passa una cosa similar. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat, corresponents a l’última setmana completa d’agost, la detecció de casos en Atenció Primària se situa en 130 casos per 100.000 habitants. Molt per sobre dels 30 casos que es registraven a finals de juny, però molt lluny del volum d’infeccions que van provocar les anteriors onades.

Notícies relacionades

De fet, en concordança amb l’OMS, el Govern i les comunitats van acordar decretar el final de l’emergència sanitària el 4 de juliol, el mateix dia que l’Executiu va decidir desterrar les mascaretes dels espais on encara eren obligatòries, els centres sanitaris i les residències. En aquells moments la Covid estava en una fase d’estabilitat, que s’ha trencat aquest estiu, cosa que indica que el virus encara no és estacional com la grip, però sense arribar a causar els estralls que causava quan la població espanyola no tenia la immunitat que han proporcionat les infeccions i les vacunes.

De fet, malgrat l’increment de contagis, les hospitalitzacions a Catalunya han baixat en l’última setmana i a Espanya la taxa d’hospitalització és baixa, de 3,2 casos per 100.000 habitants.