Més denúncies

Fa 40 anys que el mestre de karate del Claret abusa de nens a Barcelona: «Em posava una tovallola a la cara»

Dos exalumnes de La Salle Gràcia revelen que també van patir agressions sexuals per part de Carlos Fernández en una etapa anterior a l’Esportiu Claret 

Un exalumne desenterra abusos sexuals en una escola de l’Hospitalet «M’estripava els pantalons per tocar-me»

Diari d’un pederasta: l’entrenador de La Salle anotava com abusava dels seus jugadors

Fa 40 anys que el mestre de karate del Claret abusa de nens a Barcelona: «Em posava una tovallola a la cara»

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La xifra de denúncies presentades contra Carlos Fernández (Puig-reig, 1959), el mestre de karate de l’Esportiu Claret, ha ascendit a nou, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Algunes són per presumptes agressions sexuals anteriors al seu pas per aquest recinte esportiu. Dos, en concret, les han presentat exalumnes de l’escola de La Salle Gràcia de Barcelona i es refereixen a delictes perpetrats a finals dels 80 i inicis dels 90. Aquest mestre ha impartit classes a menors en 11 centres diferents de Barcelona durant 40 anys. A més, segons ha pogut confirmar aquest diari, Fernández ja va ser detingut per abusos sexuals el 1998. «És un depredador, probablement hi haurà moltes més víctimes», asseguren les dues víctimes de La Salle. 

Fernández va ser detingut el 18 de maig pels Mossos d’Esquadra després de la denúncia presentada per la família d’un menor a qui ensenyava karate a l’Esportiu Claret. El 20 de maig, per ordre del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, Fernández va ingressar en presó preventiva. Aquella denúncia va aturar per fi un pederasta que ha agredit sexualment nois durant quatre dècades, protegit per l’admiració que els alumnes sentien pel seu ‘sensei’, intimidats pel negre del seu cinturó i per una reputació distingida en l’entorn del karate de Catalunya. 

Onze centres diferents

Fernández va començar a fer classes de karate a menors el 1982, al club Shere-Kan de Barcelona. El 1984 va canviar de centre i va exercir al club Set i Mig del carrer Martínez de la Rosa. Quatre anys més tard, l’AMPA de l’escola de La Salle de Gràcia el va contractar per donar karate als alumnes com a activitat extraescolar. L’11 d’agost de 1998 va ser arrestat per la Policia Nacional

A la seva web particular, un lloc en el qual detalla, vanitós, cadascun dels seus èxits de la seva trajectòria, oculta aquest arrest, que el va obligar a tancar el club Set i Mig i que, a més, sembla coincidir cronològicament amb la fi de la seva etapa a La Salle. Malgrat aquesta denúncia i aquesta detenció per abusos sexuals, Fernández –que va aconseguir evitar el judici– va continuar en contacte amb menors, contractat per centres, alguns de públics i altres de concertats, que ignoraven aquesta greu alarma. 

El 1999 es trasllada al Club 2000 i el 2001, torna a una escola, el CEIP el Carmel. El 2002 s’incorpora com a entrenador al Podium de Barcelona. El 2003 entra al Club Esportiu Mediterrani i el 2004, a l’Eixample Fitness. El 2005 desembarca a l’Esportiu Claret, d’on surt actualment el gruix de denúncies. El 2013 surt per primera vegada a ensenyar karate fora de Barcelona, ho fa al Dojo Cervantes de Mataró. 

«El millor professor»

Fernández simultaniejava fins al 18 de maig –des d’aquell dia està entre reixes– la feina a l’Esportiu Claret amb dues classes setmanals a l’Eixample Fitness. L’amo d’aquest últim negoci atén EL PERIÓDICO i remarca que Fernández era un dels seus millors professors. «Ens tenia completament enganyats», assegura. «Semblava una persona amb valors i algú que es prenia molt seriosament la seva feina. Arribava cada dia una hora abans i netejava a fons el tatami perquè estigués impecable per als nens», descriu. 

«Em posava una tovallola al cap»

Aquest diari ha entrevistat dues víctimes de Fernández. Són dos exalumnes de l’escola de La Salle de Gràcia i els delictes dels quals van ser víctimes han prescrit. Tots dos pertanyen a generacions diferents i exigeixen anonimat abans de fer públic el seu cas.

El primer exalumne va patir agressions sexuals per part de Fernández durant diversos cursos. Van començar quan tenia 11 anys. Explica que per guanyar-se la seva confiança, el mestre li remarcava les qualitats que tenia per al karate i que el va premiar amb tres canvis de cinturó el primer any.

«Després, em va dir que podia ajudar-lo a fer classes als més petits. Em va fer sentir especial. Em va proposar començar a utilitzar el seu vestidor i canviar-me amb ell». Va ser allà on van començar les agressions. «Em posava sempre una tovallola o una samarreta a la cara», recorda. «I em feia una fel·lació o em penetrava analment amb els dits», detalla. «Van ser anys molt durs, de molta confusió, de no entendre res», recorda. 

«M’assegurava que eren coses que feia tothom i em demanava que no ho expliqués», remarca. «Mai vaig dir res, a ningú. No vull que els meus pares s’assabentin ara del que va passar llavors», prega. 

«Em va tancar al seu despatx de La Salle»

El segon exalumne és una mica més gran que el primer, però va patir els abusos de Fernández en paral·lel, a principis dels 90. «Em va convidar a entrenar amb ell al club Set i Mig. Per als de La Salle els del Set i Mig eren ídols. I que el meu mestre de karate volgués estar amb mi un dia festiu en aquest tatami em va omplir d’orgull», reconeix. 

Fernández va abusar sexualment del noi durant aquella trobada de dissabte. Després d’entrenar, li va proposar fer-li un massatge al vestidor per alliberar tensió a les cames, el va despullar i va acabar masturbant-lo. «No sabia què estava passant, em va portar molts anys comprendre-ho», assegura. Mentre portava a terme aquesta agressió, algú va trucar a la porta i això va salvar el menor, que va poder marxar. Però Fernández no es va rendir. 

Notícies relacionades

«Al cap de pocs dies, em va proposar repetir. Continuo sense entendre per què vaig acceptar, per què no em vaig adonar del que passaria. En aquella segona ocasió, el Carlos em va portar al gimnàs de La Salle, que està en un soterrani. Com que l’escola estava tancada, quan em va tancar al seu despatx vaig saber que aquella vegada ningú l’interrompria». 

Aquests dos exalumnes insisteixen que és important que la resta de persones que hagin patit els abusos de Fernández acudeixin als Mossos i presentin una denúncia. «Tot i que estiguin prescrits, com en el nostre cas, ha de sortir a la llum tot el que ha fet, perquè els menors del Claret que l’han denunciat ara no es quedin sols».