L’Hospital de la Vall d’Hebron incorporarà intel·ligència de dades i IA a les ucis

ACN

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona té com a «compromisos per als pròxims anys» la incorporació de noves tecnologies com la intel·ligència de dades i la intel·ligència artificial (IA) a la unitat de cures intensives (uci) intel·ligent perquè aportin un valor tangible al pacient, així com augmentar les pràctiques sostenibles.

Ho ha anunciat aquest dimecres el cap de ucis de l’hospital, Ricard Ferrer, en el balanç dels cinc anys de la posada en marxa de la unitat intel·ligent que està equipada amb tecnologia avançada de monitoratge i diagnòstic i té boxes individuals tancats amb pressió negativa, que van ser «molt útils» durant la pandèmia.

Dels 56 llits que disposa aquesta unitat, 32 estan actualment ocupats amb un «ritme constant d’altes i ingressos» i un perfil variat entre pacients de programes de trasplantament, patologies urgents agudes i infeccions bacterianes greus, entre d’altres.

Un dels elements pioners d’aquesta uci va ser la incorporació de dispositius mèdics connectats que generen dades de forma contínua, cosa que segons Ferrer permet millorar el monitoratge i atenció del pacient; facilitar la presa de decisions clíniques i organitzatives de la unitat, i generar coneixement per a la investigació.

Notícies relacionades

Aquestes dades serveixen, a més, per entrenar algoritmes d’intel·ligència artificial que, en un futur, «resultaran útils per trobar solucions que millorin la detecció, predicció i tractament de les malalties crítiques» i Ferrer ha explicat que esperen disposar d’un reposador comú d’informació a finals d’aquest any.

Amb la posada en marxa d’aquesta uci, l’hospital ha agilitzat el temps entre el diagnòstic i el tractament de malalties com la sèpsia, una afecció mèdica greu causada per una resposta immunitària fulminant a una infecció, i ara el centre té automatitzat que, davant un quadro compatible, les mesures s’activin al més ràpid possible per a un millor pronòstic del pacient: «Hem passat d’hores a minuts».