Més contagiosa

La nova variant de la covid, Eris, circula a Catalunya des del 8 de juny

La nova variant de la covid, Eris, circula a Catalunya des del 8 de juny

EPC

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La nova variant del coronavirus, Eris (EG.5.1), que és més contagiosa que les anteriors, ja és a Catalunya, segons informen fonts de la Conselleria de Salut a EL PERIÓDICO. L’Eris és una mutació de l’òmicron, per la qual cosa té el mateix llinatge, però és més transmissible que altres. De moment, això sí, no hi ha indicis que sigui més greu. Salut la va detectar per primera vegada el 8 de juny. En el sistema de vigilància d’aigües residuals, el departament la va tornar a identificar el 10 de juliol. Per tant, com ja sospitaven aquesta setmana els metges, l’Eris és al darrere del repunt de contagis i ingressos hospitalaris per covid que s’ha registrat a Catalunya des de fa unes setmanes.

Diversos infectòlegs i epidemiòlegs consultats aquest dijous per aquest diari –i que ja relacionaven el repunt amb la nova mutació– desconeixien que la variant Eris ja fos a Catalunya, perquè el Sivic (el sistema de vigilància de Salut) ofereix informació de totes les variants de la categoria genèrica XBB.1(a què pertany l’Eris) en el seu conjunt i no especifica res més, com sí que fan altres organismes com els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (el CDC, l’agència nacional de salut pública dels EUA) o la UK Health Security Agency. Així, no ha sigut fins aquest divendres quan Salut ha informat oficialment de l’existència d’aquesta variant al territori.

Baixada de la immunitat

Segons la conselleria, a tot Espanya s’han detectat fins ara 122 mostres positives d’Eris, de les quals 52 són a Catalunya. Davant la transmissió més alta d’aquesta variant, els metges demanen extremar la protecció de la gent gran i els immunodeprimits. Amb tot, Salut creu que aquest augment de contagis també era «esperable» perquè la mascareta ja no és obligatòria enlloc, a l’estiu hi ha més interacció social i, a més, hi pot haver hagut una «baixada de la immunitat». L’any passat per aquestes dates, Catalunya registrava unes 2.100 persones amb covid ingressades als hospitals; avui, segons l’últim balanç de dimarts de Salut, amb prou feines n’hi ha 440.

L’Eris ja és present també en altres països europeus, com França, el Regne Unit i Irlanda. També als Estats Units. I a Corea del Sud, on està causant almenys uns 2.000 contagis diaris. Els metges consultats per aquest diari descarten que hi hagi d’haver una onada com les anteriors, però adverteixen que, com més contagis, sempre hi ha més risc de mort.

Avis a urgències

Com va explicar aquesta setmana aquest diari, els avis fràgils,descompensats per la calor i a més positius de covid, són els que estan anant a urgències aquest agost, i després acaben ingressant a les plantes convencionals dels hospitals catalans. «[Aquest augment de contagis a Catalunya] és multicausal: té a veure amb la nova variant, però també amb la retirada de l’alarma, de la mascareta, la despreocupació i les concentracions de l’estiu», explicava ahir a aquest diari Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE).

Notícies relacionades

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que ja va detectar l’Eris al febrer a escala mundial, l’ha qualificat com una nova variant «d’interès», tot i que de «baix risc», que requereix «monitoratge». L’organisme ha demanat aquesta setmana als països continuar fent testos, notificant contagis i seqüenciant. «El problema és que amb la retirada de l’emergència internacional de la covid el maig passat es fan menys proves. Per contra, els ingressos estan augmentant en ple estiu en lloc de baixar», destaca Caylà.

Símptomes de la nova variant

De moment, no hi ha indicis que la nova variant de covid-19, Eris, provoqui símptomes més greus. Causa poca febre i hospitalització en persones fràgils (grans i immunodeprimides). Les principals afectacions en la salut de les persones són similars a les de la variant òmicron: mal de coll, congestió, esternuts, tos, mal de cap, veu ronca, dolors musculars i pèrdua d’olfacte.