Així és Eris (EG.5.1), la nova variant de la covid, molt més transmissible i que està provocant l’augment de contagis
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La covid-19 continua present en les nostres vides i per quart estiu consecutiu torna a ser protagonista. Aquest any, hi ha una nova variant del virus que ha desmarcat Omicron. El seu nom és EG.5.1 o Eris i s’està propagant a gran velocitat al Regne Unit.

L’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKSHSA, per la seva sigla en anglès) ha informat que aquesta nova variant ja representa un de cada set nous casos. Eris va ser classificada com a variant de la covid-19 el 31 de juliol després de registrar-se la seva prevalença al país a causa de l’augment de casos a escala internacional, sobretot a Àsia.

«EG.5.1 es va plantejar per primera vegada com un senyal en la vigilància el 3 de juliol del 2023, com a part de l’exploració de l’horitzó a causa de l’augment dels informes a escala internacional, particularment a Àsia», va comunicar la UKHSA.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va detectar les primeres mostres documentades al febrer, però fins a aquest juliol passat –tan sols dues setmanes enrere– no ha començat amb la designació i les avaluacions de riscos.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va declarar que, tot i que les persones estan millor protegides gràcies a les vacunes i a una infecció prèvia, els països no han de baixar la guàrdia.

Símptomes d’Eris

Notícies relacionades

No hi ha indicis que la nova variant sigui més greu. Els principals símptomes continuen sent el mal de coll, la congestió, els esternuts, la tos, el mal de cap, la veu ronca, els dolors musculars i la pèrdua d’olfacte.

Davant aquest augment de casos al Regne Unit i a països com els Estats Units, la UKHSA va activar la vigilància d’aquesta nova variant, ja que aquestes dades de prevalença explicarien el recent augment de contagis i hospitalitzacions al país. En una setmana, els contagiats per coronavirus van augmentar del 3,7 al 5,4%. I la taxa d’ingressos hospitalaris va ser d’1,97 per cada 100.000 habitants, enfront l’1,17 de l’informe anterior de la UKHSA.