Diada festiva

La jornada castellera de la Bisbal del Penedès acaba sense castells de gamma extra

Els Castellers de Vilafranca han intentat dues vegades sense èxit el 4d9fa i la Vella de Valls ha vist caure els dos castells bàsics de 9

Multimèdia | Els castells tornen a tocar el cel després de la pandèmia

3
Es llegeix en minuts

Més de tres hores d’actuació, a ple sol, a una temperatura de més de 30 graus. La Diada de la Bisbal del Penedès, que ha reunit aquest dimarts festiu els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Valls, ha certificat que el 4d9fa és un castell que està costant molt a les ‘colles castelleres’, i que la gamma extra va cara. La Joves ha acabat eufòrica cantant el típic i tot descarregat», mentre que la Vella ha tingut una jornada més complicada de l’esperat, que ha pogut acabar amb el 4d8a.

L’actuació s’ha complicat relativament aviat per a la Colla Vella Xiquets de Valls, que va començar amb el 3d9f carregat. L’estructura patia pels pisos superiors, i acabava cedint per sisens quan ja l’havien coronat. Era el primer obstacle per a una Vella que venia amb ganes de tenir bones sensacions, després de la caiguda del 9d7, sense conseqüències, el cap de setmana passat.

Els Castellers de Vilafranca han descarregat, per la seva banda, un 4d9f que presentava una certa tremolor, però que no els ha suposat problemes excessius, i la Colla Joves Xiquets de Valls s’ha anotat el seu vuitè 3d9f d’aquest 2023, i ja pensant a pujar-lo un pis més en un futur.

Intents frustrats

La segona ronda de la jornada s’ha vist marcada pels peus desmuntats i els intents desmuntats, que han fet que es perdés el bon ritme i l’agilitat de la primera ronda. Mentre que els ‘Verds’ descarregaven un bo 3d9f, la Colla Joves Xiquets de Valls feia un intent desmuntat de 4d9f, igual que la Joves, que abans ja havia fet dos peus desmuntats. Per tant, el 4d9f ja donava bones mostres de la seva complicació. S’han provat 24 i s’han descarregat 17.

Veient els bons resultats que estaven obtenint, els Castellers de Vilafranca, han anunciat un gamma extra que no descarreguen des de 2017; el 4d9fa. Ho han provat, però els ha quedat en intent desmuntada, una cosa que no els ha fet desistir: ho han tornat a provar però sense èxit.

Per la seva banda, els ‘Diables Vermells s’han sacsejat els nervis amb un 5d8 de postal, també pensant en el futur. I la Colla Vella ha tornat amb el 4d9f, que s’ha complicat molt al pis de terços, però després de l’aleta, i quan baixaven els doses, contra tot pronòstic, ha acabat saltant pels pisos superiors.

En l’última ronda, amb el dia ja complicat, la Colla Vella ha apostat pel 4d8a, que venia precedit dels càntics i tot descarregat» del seu gran rival, la Colla Joves, que han descarregat el 4d9f. Un nou exemple del ççduelççdolçç vallenc.

La Colla Joves de Valls ha sigut l’única que ha descarregat el triplet: el 3d9f, el 4d9fa i el 5d8

Els Castellers de Vilafranca han volgut acabar l’actuació amb tres ‘castells’ i han acabat amb un bo 4d8a. Quan havien passat tres hores de l’actuació, encara quedaven els pilars de mèrit. Els de Vilafranca han descarregat un bon pd7f, amb un ‘folre’ molt reduït, mentre que la Colla Vella ha fet el mateix amb el pd7f, i la Colla Joves amb un molt bon pd6, mostrant que la caiguda d’Andorra havia sigut una anècdota.

La Bisbal del Penedès s’ha quedat doncs aquest any sense gamma extra, i no ha sigut perquè les ‘colles’ no ho hagin intentat. La plaça ha vist fins i tot un 2d8sf descarregat, però des del 2007 no s’ha pogut sortir sense cap caiguda d’aquest lloc.

Notícies relacionades

Sisco Benet, cap de grup dels Castellers de Vilafranca, ha destacat que ha sigut «un dia molt dur» i ha valorat que el seu grup «s’ha comportat com mai». No obstant, lamentava que «no es fa justícia al treball que fem». «Els ‘castells’ amb agulla són molt difícils, necessiten un peu i un tronc amb experiència que ja anirem adquirint», afegia.

Per la seva banda, Manel Urbano, cap de grup de la Vella de Valls, ha reconegut que no sortien contents de la plaça. «No ha sigut el nostre dia. Hem d’analitzar què ha passat, perquè les coses no passen perquè sí», apuntava. L’altra cara de la moneda era la del cap de grup de la Joves de Valls, Edu Toda, que sí que ha sortit satisfet.