Investigació oberta

La policia tailandesa accelera i deixa el cas Daniel Sancho a un pas del judici

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La policia ja ha recollit prou evidències per sostenir l’acusació d’assassinat premeditat, castigat amb la pena capital, i espera que el tribunal ordeni l’inici del judici. Ho va revelar ahir Surapong Thanomjit, líder policial de Kho Pangan, una illa meridional de Tailàndia. Les conclusions policials no varien el signe del procés contra Daniel Sancho,acusat de matar i trossejar Edwin Arrieta, al qual el jutge ja el va enviar a presó provisional dilluns per aquest delicte i el d’ocultació de proves. Varia la seva velocitat: és improbable que la policia esgoti els 84 dies que els concedeix la llei per elevar l’escrit de conclusions a la fiscalia que permeti l’inici de la fase oral.  

El procediment s’accelera, com ja preveien els experts. Dues raons ho expliquen: l’alarma social i l’aparent facilitat del cas per a qualsevol rastrejador policial. L’allau de proves incriminatòries s’afegeix a la doble confessió de Sancho, davant el jutge i la policia, que va acompanyar en la reconstrucció del crim. La conclusió que va verbalitzar el cap policial, encara sense el segell oficial, és extraordinària: tot just tres dies després de l’ordre de presó preventiva, com si urgís donar-li carpetada a un assumpte que ha grapat el turístic país a la secció de successos de la premsa internacional. Tan clar ho tenen els investigadors que descarten per ara interrogar de nou Sancho. 

Càmeres i ADN

Falten serrells per completar el quadro. Falta trobar el telèfon mòbil de la víctima i vuit de les 15 parts en les quals Sancho va seccionar el seu cadàver. Va carregar la major part d’elles en un caiac i les va llançar a 600 metres de la costa. La resta no han aparegut, segons la policia, per la desorientació de l’acusat en una illa que desconeix. Els agents, per crear els escassos angles morts del cas, continuen examinant les gravacions de les càmeres dels carrers i esperen els resultats de les proves de l’ADN que arribaran des de Bangkok.   

El cas avança enmig de l’atenció mediàtica espanyola. Tancat i aïllat l’acusat pel protocol anticovid, descartada per ara l’arribada de la família i callat l’advocat, el director de la presó de Koh Samui s’ha descobert com una nova veta en el que semblava un filó esgotat. L’espanyol està «en bon estat anímic», ha revelat Watcharapong Boonsaior a l’agència EFE. Manca de por ni ansietat, ha continuat, tot i que dos funcionaris han sigut destinats a la seva vigilància per alleujar-li qualsevol estrès. Altres fonts asseguren que ha necessitat vitamines i antidepressius. Sancho conclourà en set dies el seu aïllament i es relacionarà amb la resta de presos. Entre la comunitat hi ha l’egarenc Carlos Alcañiz des del 2020 per assassinar un company de feina.  

Indiferència a Koh Pangan

Notícies relacionades

Sancho, xef i esforçat ‘youtuber’, havia desembarcat a la veïna illa de Koh Pangan per practicar el thai boxing, disciplina marcial local, i poc després va rebre Edwin Arrieta, amb 80.000 dòlars en efectiu per comprar una màquina de cirurgia facial. Tots dos s’havien conegut a Instagram i havien mantingut una relació que Sancho havia volgut trencar, segons la seva confessió policial. No ho havia fet per les amenaces d’Arrieta de revelar fotos comprometedores, ha assegurat, i en la seva última trobada va perdre el cap i el va colpejar. La família del cirurgià colombià ha revelat que després de l’assassinat va contactar amb Sancho i aquest va contestar que li havia perdut el rastre a la platja. 

Ja es compleix una setmana d’un assassinat que ha convulsat Espanya i és olímpicament ignorat a Koh Pangan, una relaxada illa que només entra en combustió amb l’èpic desenfrenament de les seves festes de lluna plena. Pel seu moll, rematat per un rovellat però imponent barco de guerra, fluïa aquest matí un cabal de turistes àvids de platges. A penes un any enrere va ser escenari d’un altre crim ja sepultat en la memòria. «La vida segueix», s’encongeix d’espatlles el propietari d’un negoci de lloguer de motos, vehicle imprescindible a les illes del sud-est asiàtic. Només un grapat d’espanyols pregunten per les últimes revelacions abans de tornar a la seva partida de dards a Thon Sala, el districte cèntric i més embotit de bars i restaurants.