Crim a Tailàndia

La defensa de Daniel Sancho treballa per eludir la presó dels horrors de Bangkok

L’advocat de Daniel Sancho afirma que el cuiner «sap el que va fer» i ja planeja la seva «vida a la presó» després de veure per primera vegada el seu client

L’espanyol es troba a la correcta presó de Koh Samui, però podria acabar en la de màxima seguretat de Bangkok, que suma atrocitats

Cas Daniel Sancho en directe: això li podria passar després de confessar l’assassinat d’Edwin Arrieta

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La postal grinyola amb les sinistres descripcions del sistema penitenciari tailandès que aquests dies alerten dels horrors que pot afrontar Daniel Sancho, que, suposadament, ha matat i esquarterat el seu acompanyant. En el fons d’una vall exuberant descansala presó de Koh Samui, abrigada per harmoniosos pendents que filtren els últims rajos del capvespre. Mana el verd també a l’interior, els detalls jovials acosten la cafeteria a una escola bressol, no surten els guàrdies, diverses escultures de dofins no desentonarien en un parc d’atraccions i costa identificar el pavelló dels presos. Allà va pernoctar aquest dilluns Daniel Sancho per primera vegada i ha conegut aquest dimarts el seu nou lletrat.

Cap periodista tailandès entre la nombrosa comitiva espanyola que esperava la seva visita per a una altra allau de novetats que nodreixi aquest truculent i trasbalsat cas. L’advocat va defraudar. Khun Anan va arribar al migdia, va estar reunit amb el Daniel una hora i abans i després va parlar amb els periodistes. Va parlar poc. A la seva entrada a peu va aclarir que el Daniel «està relaxat», que «sap el que va fer», que «planeja ja com viure a la presó» i que entre tots treballaran per arreglar el cas al més aviat possible. «Li he explicat ja el procés», va afegir.

Sis mesos a Koh Samui

A la seva sortida, a través de la finestreta del seu cotxe, va calcular que el seu defensat es mantindrà uns sis mesos en aquesta presó, es va enredar a l’al·ludir a un advocat espanyol que l’hauria contractat i va excusar el seu silenci sobre l’arribada del pare de l’acusat i altres qüestions. 

L’assistència legal és l’única excepció al protocol d’aïllament carcerari contra el coronavirus. La resta dels 10 dies els passarà presumiblement sol, malgrat que la premsa local especula amb la visita immediata del seu pare, Rodolfo Sancho, reputat actor televisiu i protagonista de sèries com ‘El ministerio del tiempo’ i ‘Mar de plástico’. Tancat ja l’acusat, que va parlar sense brides durant la investigació policial, i confirmada la discreció de l’advocat, al cas se li esgoten les fonts. 

Alarma social i terminis

El que resta és inèrcia. Seran dos o tres mesos de més investigacions policials fins a l’entrega de l’escrit a la Fiscalia i l’obertura del judici. És probable que l’alarma social i la contundència de les proves alleugereixin els terminis, afirmen els experts. Aquest cas, no obstant, empal·lideix davant l’atenció que li va dedicar la premsa local a un altre assassinat i esquarterament amb espanyols pel mig, el d’Artur Segarra i David Bernat com a culpable i víctima. De fet, el mes passat, la ciutat tailandesa de Pattaya, epicentre del turisme sexual, va registrar un altre assassinat amb esquarterament: el d’un ciutadà alemany anomenat Hans-Peter Mack.  

Per la seva banda, el diari ‘Bangkok Post’ ha recuperat avui la seva atenció després de dies de guaret. Assegura que la policia encara continua buscant peces del cadàver d’Edwin Arrieta que Sancho presumptament va escampar pel litoral en unes hores de frenesí. Pel que sembla, va canviar el seu pla d’enfonsar-los tots al mar quan va comprovar que no cabien a les seves bosses.

Relació nascuda a Instagram

També revela el matutí que tots dos es van conèixer a Instagram i van mantenir una relació de més d’un any. El metge colombià –que havia invertit diners en alguns dels negocis de Sancho– hauria amenaçat el cuiner amb revelar unes fotos que «enfadarien» la seva família quan aquest va voler trencar.

Notícies relacionades

L’espanyol assegura que volia trencar la relació, de tota manera, quan Arrieta va visitar l’illa, però la seva insistència en el sexe li va fer perdre el cap i colpejar-lo. No obstant, la teoria del rampell que defensa el presumpte assassí té un encaix complex amb la seva compra el dia anterior de guants, bosses i un ganivet de carnisser. El tribunal va dictar dilluns la seva presó incondicional pels delictes d’assassinat premeditat i ocultació de proves. 

Artur Segarra, a Bang Kwuang

No li espera al lletrat una tasca fàcil. De la seva destresa depèn que Sancho canviï la seva bucòlica presó de Koh Samui amb companys de penes curtes a una altra de màxima seguretat amb els campions del crim. Serà probablement Bang Kwang, més coneguda –i temuda– com el Hilton de Bangkok per la bretxa que la separa d’un hotel de luxe: aglomeracions, menjar tan escàs com repulsiu i cap defensa contra la calor humida del tròpic. Allà s’ajunten els tailandesos amb els crims més terribles i la majoria dels estrangers, cosa que sembla assegurar-li l’entrada a Sancho si és condemnat. A Bang Kwang també hi ha, gairebé una dècada després, Artur Segarra.