Noves destinacions

«És horrible abrasar-te de calor en les vacances»: la crisi climàtica accelera el turisme cap a destinacions temperades

Quatre testimonis de diferents edats expliquen que han canviat les destinacions de sol i calor per altres de més refrescants

Les onades de calor amenacen l’atractiu turístic de països com Espanya

Turisme: el canvi climàtic allargarà la temporada alta a gairebé tot l’any

«És horrible abrasar-te de calor en les vacances»: la crisi climàtica accelera el turisme cap a destinacions temperades

Zowy Voeten

5
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

Vacances i calor tradicionalment han anat de bracet, però la crisi climàtica està erosionant la que semblava una infrangible aliança. Les altes temperatures i les condicions climàtiques extremes que s’estan vivint al sud d’Europa insten els turistes, tant a Espanya com a l’estranger, a canviar el seu destí i planejar vacances més refrescants. Visitar el Sud o el Mediterrani millor fora de la temporada canicular. En canvi, destinacions com Irlanda o Escòcia cotitzen a l’alça al mercat vacacional.  

«La meva primera opció era visitar Sicília», admet Carlos Albaladejo, jove de 21 anys de la Garriga. «Volia anar-hi a fer rutes, però ens ho vam començar a replantejar per les altes temperatures. Em vaig adonar que no podríem caminar en les hores de sol ni de màxima calor i llavors perdríem molt temps», afegeix. «Ja teníem gairebé decidit canviar de destí quan va aparèixer la notícia que havien desallotjat 1.500 persones per incendis forestals. L’hi vaig enviar a la meva amiga i vam tenir clar que havíem de canviar de vacances», relata. «Com que volíem un lloc que estigués bé, fresquet i a prop del mar, ens n’anem a Irlanda».

Evitar el sud

El Carlos no és l’únic que busca destinacions més fresques per als dies de descans. La Comissió Europea de Turisme (ETC, en anglès) ha publicat una enquesta amb dades turístiques de 10 països que apunta que destinacions com Irlanda, Dinamarca, Bulgària i la República Txeca estan augmentant en popularitat. En canvi, respecte a l’any passat, un 10% menys de turistes europeus estan disposats a viatjar a l’estiu al Mediterrani. De fet, el 7,6% dels viatgers ja estan preocupats per les «condicions climàtiques extremes», factor que consideren com un motiu d’intranquil·litat per als seus viatges. «Està clar que durant les onades de calor molts turistes prefereixen evitar destinacions del sud», afirma Shane Bradley, membre d’aquest observatori turístic. L’agència de qualificació Moody’s també ha advertit en una nota que les onades de calor poden «reduir l’atractiu del sud d’Europa».

És indubtable que la calor, els canvis de temperatura i els episodis extrems com tempestes, inundacions o incendis s’estan convertint, desgraciadament, en la nova normalitat climàtica. ETC adverteix que indústria turística depèn «de patrons predictibles de temps, així que l’èxit futur de qualsevol destinació anirà molt relacionada amb la capacitat dels països de mitigar els efectes del canvi climàtic i potenciar el turisme».   

Al sud, a la tardor i la primavera

Tot i això, no tot són mals vaticinis al sud d’Europa. Bradley apunta a un increment dels visitants (més d’un 5%) que decideixen viatjar al sud fora de la temporada canicular. «Si aquesta tendència continua, podrem veure més turistes a la primavera i la tardor. Això pot tenir un efecte beneficiós en l’economia local, ja que estén els fluxos del turisme i l’estiu», afegeix aquesta especialista. 

Més enllà d’això, David Mendoza, jove de Gavà de 26 anys, també ha optat per fer el salt a calrades i cops de calor i ha triat Irlanda per anar de vacances. «El factor temperatura va ser important a l’hora d’escollir destí», coincideix el David. «Tot i que el que ens ha cridat més l’atenció han sigut els paisatges, perquè sempre anem cap al nord». Per ell, escollir destinacions fredes no és exclusiu d’aquest any. «El més al sud que hem estat és el nord d’Espanya. Si vas a Andalusia a l’estiu ho passes malament, és impossible aprofitar el dia. Si vols veure alguna cosa després de dinar, pateixes el risc de passar-ho malament o que et passi alguna cosa». 

«Ens n’anem a Navarra»

Tot i així, Espanya continua sent el destí més popular entre els europeus: el trien el 8% dels turistes d’Europa, per davant de França (7%) i Itàlia (7%). Això sí, decidir-se pel nord de la Península abans que el sud és una aposta assegurada entre els desafectes de la calor. Lourdes Martín, professora de primària, acaba de reservar les seves vacances: «Ens n’anem a Navarra». En l’última onada de calor, es van decidir per un destí fred per poder aprofitar més el viatge. «Ens agradaria anar a Granada, perquè hi tenim família, però la calor esgota molt i et limita si tens ganes de sortir, caminar i visitar llocs. En les hores del migdia no pots fer res». Ella ho té clar: a l’estiu, al nord. «S’hi està més fresc, tens més hores per fer activitats i a la nit descanses més».

La Lourdes i el David no són els únics que decideixen no visitar Andalusia per les temperatures. Txell de Jaumar i la seva família tampoc ho veuen viable. «Ens agradaria baixar a llocs com Màlaga o Sevilla, però la meva mare és professora i només té vacances a l’estiu, i en aquesta època és inviable». «El factor temperatura el tenim present a l’hora de viatjar, i més ara. Ja ens hem abrasat alguna vegada amb onades de calor i ha sigut horrible», afegeix.

Climatitzador natural

Notícies relacionades

Amb doble nacionalitat, Silvana Antonelli viu cada estiu les dues cares de la moneda. Primer viatja a Itàlia per visitar la seva família paterna, i després es desplaça a Escòcia, on l’espera la família de la seva mare. Tot i que es descriu com una persona de «calor i platja», reconeix que el millor per revitalitzar-se és el fred. «Agraeixo moltíssim aquesta pausa de fred. «Aquí estàs cada dia a 30-35ºC i, de sobte, t’escapes a un lloc amb temperatures al voltant dels 15ºC», explica.

«Baixes de l’avió i és com si et donés l’aire condicionat a la cara, et reactiva, et dona energia. Tinc molta sort de poder fer això cada any», afegeix. Reconeix que, tot i que les seves vacances ideals són en destinacions càlides, les temperatures elevades d’Itàlia l’acaben enclaustrant a casa. «S’hi està fins i tot pitjor que a Barcelona, no estàs bé enlloc, ni a dins ni a fora», descriu.

Temes:

Calor Turisme